– Hej Martin, stämmer det att Doktor Kosmos badat badtunna med Keanu Reeves? frågar jag Martin Aagård, tillförordnad kulturchef på Aftonbladet och medlem i popbandet Doktor Kosmos.

– Det var ingen badtunna, det var en utomhusjacuzzi på ett hotelltak i Beverly Hills.

Händelsen ägde rum sent 90-tal och Doktor Kosmos, om du inte känner till dem, är en proggig poporkester aktuell med albumet Hej alla barn – med låtar som Nassesvin och Knullsås.

Martin Aagård är inte ensam om att ha en Keanu-anekdot. Överallt på sociala medier väller de fram.

Keanu gav sin plats till mig på tunnelbanan. Keanu chartrade en minibuss åt oss när vårt flygplan blev inställt. Keanu köpte en glass bara för att kunna skriva en autograf på kvittot åt mig.

Hela 2019 har varit ett enda långt ärevarv för den älskvärde zenflummisen. Det här var året då han evolverade från ödmjuk filmstjärna till fullfjädrad internetjesus.

En transformativ resa som bäst sammanfattas med Keanus catchphrase: whoa, dude!

“Varje generation får sin egen Keanu Reeves, men det är alltid densamme Keanu Reeves”, skrev Alex Pappademas i sitt porträtt av stjärnan i GQ från tidigare i år.

Det ligger något i det.

För till skillnad från 2014 års “McConnaisance” eller när Pulp fiction väckte John Travoltas filmkarriär från de döda handlar “Keannussance” inte om att Keanu har återuppfunnit sig själv.

Hans vemodiga och enigmatiska utstrålning har visserligen intensifierats med åren, men han är fortfarande samma träiga skådis vi minns från 90-talsrullar som Dracula och Djävulens advokat.

Det har snarare att göra med att vi till slut kommit att uppskatta den Keanu Reeves som alltid funnits vid vår sida. Ibland till och med bokstavligen – i en utomhusjacuzzi.

För internet är det här inga nyheter. Keanu har varit “the internet’s boyfriend” i flera år. Medan andra skådisar desperat försöker bli älskade på internet alstrar Keanu internetmemes som ett kärnkraftverk utan att ens försöka.

Mycket tack vare hans osvikliga förmåga att hamna på bild i avväpnande situationer; ensam på en parkbänk, ätandes en inplastad macka. Eller när han fångades på en uteservering med ett glas vin i handen och en flaska vatten på bordet. Bekräftelse för internetteorin att Keanu är Jesus.

Kanske bottnar fascinationen delvis i att Keanu Reeves mer än någon annan filmstjärna är en yta på vilken vi kan projicera alla våra egna erfarenheter.

När vi blickar in i honom ser vi oss själva, eller åtminstone en förhöjd version av oss.

Visserligen har Reeves staplat framgångar på rad i år med John Wick 3, Toy Story 4 och en briljant cameoroll i romcomen Always be my maybe.

Dessutom har han säkrat framtiden med en ny Bill & Ted-film, Matrix-uppföljare och en roll i det hett efterlängtade tv-spelet Cyberpunk 2077.

Men det är inte det som har satt internets hjärtan i brand. Det är den helylleaura som han utstrålar genom sin blotta existens. När han fotas tillsammans med kvinnliga fans eller kollegor ser han alltid till att respektera deras kroppar.

Handen vilar liksom i luften, några centimeter bort från midja eller ryggslut. Och när han nyligen besökte en konst- och filmgala i Los Angeles blev internet som galna över det faktum att hans plus ett var en 46-årig kvinnlig konstnär.

Meaww.com har rapporterat om Keanu Reeves handsgest.

Små eftergifter kan tyckas, men jämfört med Hollywoodmännen som kladdar på 30 år yngre yogainstruktörer framstår han som ett feministiskt skyddshelgon.

Vår nyfunna besatthet av 90-talsikonen kan kopplas till vårt outsinliga behov av nostalgi. Att omfamna keanussansen är att köra in en gigantisk Matrix-kontakt rakt in i den del av hjärnan där vi förvarar våra magnetskadade minnen av vhs-klassikerna Speed och Point break.

Filmerna som han är aktuell i är antingen uppföljare till 90-talsreliker eller så har de en tematisk anknytning till nostalgin. Inte minst den deppige yrkesmördaren John Wick som med sina glansdagar bakom sig är en närmast identisk spegling av Keanu Reeves.

Även Aagårds Keanu-anekdot har ett nostalgiskt skimmer över sig.

– Efter en vakt kontrollerat att vi bodde på hotellet kom Keanu Reeves, hans manager och ett gäng brudar. Han hoppade ur kalsongerna och ner i jacuzzin. Så ja, vi har sett Keanu Reeves pung. 

– Jag har aldrig hört en kille prata så mycket om kosmisk energi och spirituellt uppvaknande som Keanu gjorde den kvällen. Det var ungefär då vi som band peakade vad gäller berömmelse och glamour. I en utomhusjacuzzi på ett hotelltak i Beverly Hills.

– Med Keanu Reeves pung i ansiktet? frågar jag.

– Med Keanu Reeves pung i ansiktet, svarar han.