Ett lands rykte påverkar människor i var de väljer att etablera företag, bosätta sig eller åka på semester. Därför är höga placeringar på internationella rankingar väldigt positivt enligt Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt.

– Det gynnar vår möjlighet att attrahera talanger till Sverige, svensk export och det gynnar vanliga svenskar att det anses vara ett tryggt land med hög trovärdighet, säger hon.

Det globala företaget har intervjuat 58 000 individer i G7-länderna och Ryssland, världens största industrialiserade ekonomier.

Tvåa på listan är Schweiz som efterföljs av Norge och Finland.

Sverige anses ha en säker rättsstat och effektivt statsskick. Andra mätbara faktorer är att det betraktas som välkomnande, vackert och invånarna har goda levnadsförhållanden.

– Vi ser att det finns flera Sverigebilder där den väldigt goda bilden av Sverige finns kvar och ligger stabil. Det finns också en annan berättelse som handlar främst om migrationsfrågor, mellan fem och tio procent handlar det om, säger Madeleine Sjöstedt.

I botten av listan hamnar Irak, Iran, Pakistan och Saudiarabien.

Annelie Scholz/TT

Topp 10-länder med högst anseende

Sverige

Schweiz

Norge

Finland

Nya Zeeland

Kanada

Danmark

Australien

Nederländerna

Irland

Källa: Reputation institute

Det globala företaget Reputation institute har intervjuat 58 000 individer i G7-länderna, sju av världens största industrialiserade ekonomier, som är Frankrike, Italien, Japan, Kanada, USA, Storbritannien och Tyskland.

Även personer från Ryssland, som tidigare ingick i gruppen som då benämndes G8, finns med i studien.

Längst ner på listan är Irak, Iran, Pakistan och Saudiarabien.

I studien ingår frågor om 55 olika länder.

Listan har publicerats sedan 2007.s