Kina flyttar fångar i arbetsläger till fängelser
I stället för att släppas fria döms muslimska medborgare i arbetsläger till långa fängelsestraff, visar en genomgång av amerikanska NPR.
2017 kom de första rapporterna om att Kinas kommunistparti spärrade in muslimer, från folkgruppen uigurer, i arbetsläger i regionen Xinjiang.
Där tvingas de också ge upp sin religion och sitt språk.
Enligt uppgifter från bland annat FN och Human Rights Watch sitter mer än en miljon människor i arbetsläger som enligt Xinjiangs delstatsregering är arbetsträningscenter för människor som misstänks för småbrott.
Amerikanska public service-kanalen NPR har nyligen besökt Kazakstan och intervjuat släktingar till fångar i arbetsläger. Enligt vittnesmålen förs nu många uigurer från arbetsläger till formella fängelser.
Bland annat intervjuar NPR Aibota Zhanibek vars syster och mamma har suttit i arbetsläger och tvingats producera mattor och handdukar utan betalning.
Systern, Kunekai Zhanibek, släpptes i augusti och fick enligt myndigheterna ett jobb i Xinjiangs huvudstad Urumqi.
Aibota Zhanibeks mamma har däremot dömts till ett 20 år långt fängelsestraff för att bland annat ha ”stört den sociala ordningen” i arbetslägret.
NPR har talat med 26 släktingar och fem tidigare fångar som berättar om hur domstolarna i Xinjiang genomför hastiga rättegångar och dömer människor till långa fängelsestraff.
Enligt vittnesmålen gäller majoriteten av domarna muslimska medborgare.
NPR visar i en sammanställning hur andelen åtal från domstolar i Xinjiang ökat markant de senaste åren i förhållande till övriga domstolar i Kina.
Mellan 2017 och 2018 steg antalet åtal i Xinjiang från 216 000 till 363 000.
Tjänstemän i Xinjiang hävdar å sin sida att de allra flesta som suttit i arbetsläger nu får möjlighet att komma hem och att 90 procent får ett lämpligt jobb.