Maduros plan för svälten i Venezuela – 200 kycklingar per skola
Samtidigt som oljeproduktionen i Venezuela är den lägsta på 70 år lanserar landets ledare Nicolás Maduro ett förslag om att ge alla skolor en miljon kycklingar.
Den ekonomiska krisen i Venezuela ser inget ljus i tunneln och fler än fyra miljoner venezuelaner har hittills flytt landet.
Nu varnar ekonomer att Venezuelas svarta stolhet, oljan, går en bister framtid till mötes på grund av dålig specialistkompetens och kollaps av raffinaderier.
Redan nästa år kan Venezuela komma att sluta exportera olja, rapporterar sajten Voz de América. I dag är endast två av sju raffinaderier verksamma och de har en väldigt låg produktion.
Närmare sju miljoner av landets 30 miljoner invånare får inte tillräckligt med föda och hungern är stor. Det råder stor brist på livsmedel.
I veckan lanserade president Nicolás Maduro därför en ny strategi för att mätta hungriga magar.
Inför en aula med elever lovade Maduro att landets skolor ska få möjlighet att inrätta fruktträdgårdar och hönsgårdar.
”Vissa skolor har stort utrymme. De som har stort utrymme kan ha 200 kycklingar, 300 kycklingar”, sa presidenten.
Enligt oppositionen slutade landets skolor att servera skolmat när krisen fördjupades för fem år sedan, skriver tidningen El Comercio.
Nicolás Maduro påpekade att det är nyttigt för elever att själva producera den mat de äter.
”Jag har sagt åt vice presidenten att jag vill ha en miljon kycklingar till gymnasier och skolor”.
I maj 2018 omvaldes Venezuelas sittande president Nicolás Maduro till en andra, sexårig, mandatperiod.
Valet underkändes av stora delar av västvärlden liksom av människorättsorganisationer som Human rights watch och Amnesty.
I januari i år utropade oppositionspolitikern och talmannen i Nationalförsamlingen, Juan Guaidó, sig till interimpresident. Han backades upp av drygt 50 länder, däribland Sverige.
Men ännu har inga formella samtal lett vidare till maktskifte i Venezuela och Nicolás Maduro har knutit tätare band till Kuba och Ryssland under året.