De senaste uppgifterna på hur många som lämnat landet presenterades nyligen av Plataforma de coordinación para refugiados y migrantes de Venezuela som Internationella migrationsorganisationen, IOM, och FN:s flyktingorgan, UNHCR, står bakom.

För inte så länge sedan gick 15-åriga Nelsmar i en medelklasskola i centrala Venezuela. Det var innan familjen tvingades lämna sitt hem till följd av den ekonomiska och humanitära krisen i hemlandet.

Nelsmar och hennes familj gav sig av för drygt ett år sedan. De gick i åtta dagar och resten av resan tog de sig med buss, innan de nådde gränsen till Colombia.

”I Venezuela är facklig organisering kriminellt”

Global

När de kom fram till gränsstaden Cúcuta trodde Nelsmar att det värsta var över – men hon hade fel.

I flera veckor tvingades hon sova på gatan eller på ett pensionat med delad toalett. Hennes familj fick anstränga sig hårt för att få tag i sådant som schampo, mensskydd och en ficklampa som de kunde använda nattetid.

I dag har Nelsmar kunnat fortsätta sina studier i Cúcuta och medan föräldrarna har hittat arbeten i staden.

Det finns 1,2 miljoner venezuelanska migranter och flyktingar i Colombia och ett stort antal fortsätter att ta sig över gränsen.

Linda Flood: Colombianerna öppnar sina hjärtan

Global

Massflykten har lett till en ökad risk för sexuellt våld och exploatering. Enligt organisationen Cepaz har omkring 37 procent av kvinnorna som flytt från Venezuela utsatts för någon form av våld. Många migranter är också i behov av sjukvård.

FN:s befolkningsfond arbetar tillsammans med den colombianska regeringen för att ge kvinnor tillgång till vård och psykosocialt stöd.

Cúcuta är den stad i Colombia som har tagit emot flest migranter från Venezuela de senaste åren.