Undersköterskeupproret uppmärksammas just nu över hela Sverige.

Undersköterskorna varnar nu än en gång om den ohållbara arbetsmiljö som råder både i region och i kommun, men inget händer från politikens sida här i Västra Götaland. 

Västra Götalandsregionen styrs i dag av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet och frågan om personalens arbetsmiljö har varit het i regionfullmäktige där jag sitter som ledamot för Socialdemokraterna. 

I Västra Götalandsregionen drev jag frågan i en interpellation ställd till personalutskottets ordförande Linn Brandström (M).

Brandström svar var att arbetsmiljön på sjukhusen var bra enligt den statistik hon fått. 

Vad kommer att hända nu när sjukhusen i västra Götaland dras med stora underskott? Inte kommer det direkt gynna undersköterskorna. Snarare kommer besparingar att drabba personalen

Malin Sjunneborn

Statistiken hon använder är utifrån en medarbetarenkät, hon har aldrig själv varit ute i verksamheten och talat med personalen. 

När jag berättade vad personalen på regionens sjukhus tyckte om sin arbetsmiljö läste jag upp citat där de själva berättade om hur det faktiskt ser ut i verksamheterna.

En undersköterska säger ”När jag kommer hem från jobbet så lägger jag mig i soffan, jag orkar knappt laga mat eller ta en dusch. Kroppen säger nej.” 

Enligt Moderaterna som styr Västra Götalandsregionen finns det inga arbetsmiljöproblem. 

Ändå kvarstår frågan. 

Ljuger personalen eller är det faktiskt så att den blågröna sidan bör sätta på sig skorna och arbeta sida vid sida med en undersköterska några dagar för att faktiskt inse att det personalen säger stämmer? 

Jag ser dagligen hur mina undersköterskekamrater står handfallna kring de beslut som de grönblåa fattar i regionen och de blåa i Göteborgs stad. 

Vi i Socialdemokraterna driver frågan om en god arbetsmiljö.

Med en god arbetsmiljö följer fler kollegor, högre lön och kompetensutveckling på arbetstid.

För vi tror på en personalpolitik där personen spelar roll. 

Vad kommer att hända nu när sjukhusen i västra Götaland dras med stora underskott?

Inte kommer det direkt gynna undersköterskorna. Snarare kommer besparingar att drabba personalen. 

Jag har en fråga till de styrande grönblåa i regionen och de styrande blåa i Göteborg.

Ni talar om att vara en attraktiv arbetsgivare, men vad tänker ni göra för undersköterskorna?