Arbetsmiljöplan tas fram för kritiserad myndighet för arbetsmiljö
Ett konstruktivt möte där man diskuterade den lokala fackliga strukturen. Så beskriver Akademikerförbundet SSR dagens möte med den hårt kritiserade chefen för myndigheten för arbetsmiljökunskap.
”Konstruktivt.”
Så beskriver Christer Gustafsson, ombudsman för Akademikerförbundet SSR, sitt möte på fredagsförmiddagen med Nader Ahmadi, generaldirektör för den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.
Mynak har i uppdrag att skapa förutsättningar för ett ”friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv”.
Trots det har arbetsmiljön på själva myndigheten varit allt annat än bra, vilket uppmärksammats i ett flertal artiklar i bland annat Dagens Nyheter under sommaren.
I en så kallad 6:6a anmälan från facket med krav på åtgärder till arbetsgivaren har man har man, enligt DN, bland annat lyft hög arbetsbelastning, krav på snabb leverans och tillgänglighet kvällar och helger, avsaknad av systematiskt arbetsmiljöarbete som krävs enligt lagen och ”stark psykiskt påfrestande situationer”.
Generaldirektören Nader Ahmadi har också fått personlig kritik för sitt ledarskap och har anklagats för att ha fällt flera olämpliga kommentarer om medarbetare.
I går, torsdag, fortsatte rapporteringen.
DN berättade då att organisationen Sveriges Företagshälsor i ett brev till regeringen förklarat att de saknar förtroende för myndighetsdirektören.
Samma dag blev han uppkallad till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som i en kommentar till DN menade att hon ”ser allvarligt på den uppkomna situationen” men också att hon anser att generaldirektörens ”inser frågans allvar”.
När Christer Gustafsson träffade Nader Ahmadi på fredagsförmiddagen diskuterade man särskilt den fackliga strukturen på myndigheten.
– Jag sa vi att vi ska göra ett förslag hur vi vill att det ska se ut, och det tycker jag mottogs på ett bra sätt.
Enligt Christer Gustafsson ska också det lokala fackliga ombudet, som också är skyddsombud, vara med och göra en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet.
Även företagshälsovårdsföretaget Previa har anlitats för att göra en genomlysning av verksamheten och föreslå åtgärder.
Generaldirektören har fått mycket personlig kritik. Hur ställer ni er till honom?
– Som vanligt finns det ju olika bilder, men vad gäller förtroendefrågan är det ju ytterst Ylva Johansson, som har ansvar för den. Det viktiga för oss är att man följer de lagar och avtal som finns. Det här är en viktig myndighet, både för oss och våra medlemmar.
Att ett antal medarbetare har hoppat av från myndigheten kan också orsaka bekymmer, enligt Christer Gustafsson
– Det är klart att det försvårar arbetet med att klara sina uppdrag. Det är viktigt att man har folk på plats och att man har rätt personer som kommer in.
Myndighetschefen Nader Ahmadi var självkritisk till situationen då han intervjuades av DN efter gårdagens möte med arbetsmarknadsministern.
– Vi tar det på allvar. Det är klart att alla måste ta sitt ansvar och jag kommer att ta mitt ansvar. Man kan ha begått misstag, men det är viktigt att rätta till dem och se till att det finns strukturer så att de inte upprepas i framtiden, säger Nader Ahmadi.