Beskedet slog ner som en bomb i början av mars.

132 av Arbetsförmedlingens kontor, fler än hälften, skulle läggas ner efter de stora besparingar som följde av att riksdagen röstade igenom M/KD-budgeten.

Samtidigt ska myndigheten enligt januariavtalet mellan regeringen, L och C, förändras i grunden. Och det snabbt.

Dubbelt så långt till AF när kontor läggs ned

Nyheter

Enligt avtalet ska den mesta av jobbmatchningen skötas av fristående aktörer redan 2021.

Fackförbundet ST som organiserar statligt anställda är dock varken nöjda med utvecklingen hittills eller planerna för framtiden.

I dag överlämnar de ett förslag på en reformerad arbetsförmedling till regeringen. Bland annat måste nedläggningen av kontoren stoppas, enligt ST.

– Beslutet att i snabb takt lägga ner 132 av Arbetsförmedlingens lokalkontor måste rivas upp för att skapa förutsättningar att arbeta seriöst med en reformering av Arbetsförmedlingen, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

ST är också kritiska till att ersätta Arbetsförmedlingen med fristående aktörer som tar över hela ansvaret för matchningen.

– Att ersätta Arbetsförmedlingen med ett valfrihetssystem där fristående aktörer övertar hela ansvaret för att matcha och rusta de arbetssökande för de lediga jobben riskerar att skapa ett tudelat Sverige där arbetssökande i större städer kan välja mellan flera aktörer samtidigt som ansvaret för arbetsförmedling skjuts över på kommunerna i landsbygden, säger Britta Lejon, ST:s förbundsordförande i pressmeddelandet

ST vill också se en utvärdering av januariavtalets förändringar av arbetsmarknadspolitiken senast 2024.