Totalförbud mot plastpåsar i Tanzania
Att använda en plastpåse i Tanzania kan leda till böter. Nu varnas turister för att ta med sig plastpåsar in i landet. Över 30 afrikanska länder har lagstiftat för att minska användandet och förbättra miljön.
Gör er av med alla era plastpåsar innan ni kommer till Tanzania.
Det budskapet riktar den tanzaniska regeringen till de turister som kommer till landet för att besöka attraktioner som berget Kilimanjaro och nationalparken Serengeti.
Sedan den 1 juni i år är det det förbjudet att importera, exportera, tillverka, sälja, förvara och använda plastpåsar i Tanzania, skriver Irish Times.
Straffen är hårda – att tillverka plastpåsar i Tanzania kan leda till ett tvåårigt fängelsestraff, eller böter motsvarande upp till 370 000 kronor.
Den som ertappas med att bära en plastpåse kan tvingas betala böter direkt på plats på motsvarande 120 kronor, enligt tyska Deutsche Welle.
Flera afrikanska länder än Tanzania har infört tuffa tag mot plastpåsar.
Grannlandet Rwanda introducerade ett förbud redan 2006, och turister får sitt bagage genomsökt vid gränsen på jakt efter plastpåsar.
År 2017 införde Kenya en av världens hårdaste lagar mot plastpåsar.
Bara att använda en kan leda till upp till fyra år i fängelse, skriver Deutsche Welle.
Totalt har 34 afrikanska länder någon form av lagstiftning för att begränsa användandet av plastpåsar, antingen genom förbud eller skatter. Bakgrunden är att plast är ett växande miljöproblem runt om på kontinenten.
En miljörapport från FN i maj konstaterade att förbud mot plastpåsar har stor effekt mot luftföroreningar i afrikanska länder där sopor ofta bränns.
FN:s miljöprogram UNEP bad vid ett möte i Nairobi i mars i år alla länder att skära ner på bruket av plast, skriver Irish Times.
“Om nuvarande konsumtionsmönster och avfallshantering inte förändras kommer det finnas omkring 12 miljarder ton plastskräp på soptippar och i naturen år 2050”, säger UNEP i ett uttalande.
Arbetet Global har tidigare berättat om hur Ugandas förbud mot engångsplastpåsar har lett till att en arbetsmarknad växt fram för fattiga kvinnor som gör shoppingkassar av sugrör och andra återvunna material.