Facket föga populärt bland nagelsalonger
Handels har besökt, eller försökt besöka, över hundra nagelsalonger i landet. Facket ses ofta som ett hot i en bransch där få vågar prata.
Under vintern och våren har arbetsmiljö och arbetsvillkor för nagelteknologer uppmärksammats.
Dels i Uppdrag granskning. Och sedan i en omfattande inspektion av Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket.
Dålig ventilation bland farliga kemikalier, uteblivna löner och långa arbetspass var sådant som myndigheterna stötte på.
Även fackförbundet Handels gav sig ut på nagelsalonger. Mer än hundra nagelsalonger över hela landet har nu fått besök.
– Vi har mött en stor försiktighet. Anställda vågar inte prata med våra verksamhetsassistenter. När ombudsmän eller regionala skyddsombud kan legitimera sig tar de emot information men inte så mycket mer, säger Petter Gustafsson, ombudsman och gruppchef på avdelningen i Stockholm.
Arbetsgivarna å sina sida har sällan velat ha besök. Ibland har det blivit hotfullt, och fackliga företrädare har blivit utkastade.
Förbundet har försökt dela ut informationsmaterial på vietnamesiska och även haft ett särskilt telefonnummer dit människor kan ringa och få tala på vietnamesiska.
Orsaken är att många av dem som arbetar i nagelsalongerna kommer från Vietnam, och är här på arbetstillstånd.
Två före detta anställda på franchisekedjan FIve Five Nails som var under lupp i Uppdrag granskning har blivit medlemmar i Handels, och förbundet driver nu ett ärende för dem. I stämningen yrkar förbundet på närmare 3,4 miljoner kronor.
Kan ni göra något mer?
– Vår stora utmaning är att vi inte kan driva ärenden för den som inte är medlem. Och vi behöver en arbetsgivarorganisation. I dagsläget saknar vi motpart vilket gör att den här branschen hamnar utanför den svenska modellen, säger Petter Gustafsson.