H&M mörkade om sparkade textilarbetare
Över 2 000 textilarbetare har sparkats hos H&M:s underleverantörer i Bangladesh. Men företaget har försökt mörka siffran. Först när en aktieägare kräver svar medger H&M att företaget känt till antalet.
I vintras gick tiotusentals textilarbetare i Bangladesh ut i strejk med krav på högre löner.
Arbetsgivarna svarade med massavskedanden. Minst 7 500 arbetare fick sparken.
Enligt lokala fackföreningar drabbades fackligt anslutna oproportionerligt hårt och människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt att myndigheterna ska utreda ”godtyckliga avskedanden”.
Amerikanska Workers Rights Consortium hävdar i en rapport att upp till 11 600 har avskedats och att ”de flesta av dessa inte kan hitta andra jobb på grund av systematisk svartlistning”.
Nu visar det sig att en stor del av sparkade – 2 181 textilarbetare – var anställda av underleverantörer till H&M.
H&M har publicerat flera uttalanden om strejken och om avskedandena.
Redan den 7 februari skrev företaget att det sympatiserar med ”textilarbetarnas frustration” och samarbetar med globala fack.
I ett annat uttalande meddelades att H&M uppmanat sina leverantörer att dra tillbaka polisanmälningar mot arbetare som påstås ha begått brott under strejken.
Däremot har företaget inte redovisat siffror över antalet avskedade. Arbetet Global har upprepade gånger varit i kontakt med H&M för att få svar på om anställda hos företagets leverantörer fått sparken, och i så fall hur många.
När företaget inte besvarar frågan ber vi pressavdelningen att bekräfta eller dementera uppgifter från den amerikanska människorättsorganisationen ILRF, om att 2 059 anställda avskedats av totalt elva leverantörer.
H&M svarar: ”Vi har tittat på den sajt som du länkade till och där kan vi se att flertalet av siffrorna som sajten redovisar inte stämmer.”
Men H&M har hela tiden haft uppgifter om det exakta antalet arbetare som fått sparken.
Solidaritetsnätverket Clean Clothes Campaign (CCC), som äger ett fåtal aktier i H&M, ställde i anslutning till årsstämman i Stockholm den 7 maj ett antal skriftliga frågor till företaget.
Arbetet Global har tagit del av svaren. På frågan om hur många textilarbetare som fått sparken svarar H&M: 2 181.
Vi har bett H&M förklara varför företaget nekat att besvara frågor om antalet avskedade arbetare samt varför det gett svar som kan tolkas som missledande.
”Tråkigt att du uppfattar det som du skriver. Vi försöker verkligen inte vilseleda dig”, skriver pressavdelningen i ett mejlsvar.
H&M bekräftar också att siffrorna som lämnades till CCC är korrekta: ”Antalet uppsagda textilarbetare hos dessa fabriker uppgår till 2 181.”
CCC kräver nu att H&M, och andra modeföretag vars kläder tillverkas i Bangladesh, ska verka för att de sparkade textilarbetarna återanställs eller kompenseras ekonomiskt.
– Om H&M, som köper från de här fabrikerna, inte gör någonting åt repressionen innebär det att de ser mellan fingrarna på den, säger kampanjstrategen Neva Nachtigal.
– Precis som när det gäller frågan om lönerna säger H&M att: ”Vi är inte arbetsgivare, vi kan inte kontrollera det.” Det är ett oärligt argument och bara en konsekvens av hur H&M valt att organisera leverantörskedjan. Faktum kvarstår att de här arbetarna i huvudsak tillverkar kläder åt H&M. Länken är mycket mer direkt än vad företaget vill erkänna.
Löneprotesterna i Bangladesh
Bangladesh är världens största klädproducent efter Kina. Den stora konkurrensfördelen är det låga kostnadsläget. Bangladesh textilarbetare har bland de lägsta lönerna i världen.
2018 höjdes minimilönen från motsvarande 530 kronor i månaden till 856 kronor. Höjningen motsvarade bara hälften av vad arbetstagarrepresentanter hade begärt och täckte enligt fackföreningar inte de senaste årens prisökningar.
I december 2018 och januari 2019 strejkade tiotusentals textilarbetare i protest. Jämfört med den senaste större löneprotesten 2016 svarade myndigheterna med mer våld och fler gripanden.
Uppgifterna om antalet som har avskedats efter att ha medverkat i strejkerna varierar från 7 500 till 11 600. Textilarbetare vittnar också om att de har svartlistats.
Textilsektorn sysselsätter omkring fyra miljoner arbetare, står för 12 procent av Bangladesh bruttonationalprodukt och 80 procent av landets export.
Källor: Clean Clothes Campaign, Workers Rights Consortium, Human Rights Watch