Ellen Myrman tycker att det är konstigt att EU-valet inte syns mer i medierna.

Ellen Myrman, 18. EU-valet blir hennes första val

Du har precis gjort Arbetets valkompass. Hur var det?
– Det var kul. Jag lärde mig att det finns ganska många frågor som jag inte har koll på. Men det var bra och tydliga frågor.

Förändrade den ditt val?
– Enligt valkompassen blev det ett parti jag inte gillar. Men jag tror att jag inte riktigt förstod alla frågorna för jag tänker inte rösta på dem.

Har du bestämt dig för vad du ska rösta på?
– Jag tror att jag kommer att rösta på vänstern, men jag ska se först vad pappa tycker. Förmodligen så blir det något vänsterparti men jag vet inte riktigt var de står i alla EU-frågor, jag är lite mer insatt i jämställdhetspolitik och sådant där.

Tänker du någonting på vilka personer som vill bli EU-parlamentariker eller väljer du mellan parti snarare än person?
– Parti. Jag har ingen koll på vilka som är kandidater.

Tycker du att det har varit tillräckligt med information i medierna om EU-valet för dig som förstagångsväljare?
– Nej, inte alls. Jag har bara läst om det på sociala medier och knappt i några andra medier. Det är jättekonstigt att EU-valet inte syns mer. När det var riksdagsval var det en mycket större grej, men EU-valet känns lite bortglömt.

Hugo Johansson fick sin politiska bild bekräftad av Arbetets EU-valkompass.

Hugo Johansson, 18 år. Röstade för första gången i höstens riksdagsval

Lärde du dig något nytt av Arbetets valkompass?
– Egentligen inte. Men den bekräftade vad jag redan trodde om mig själv, att jag vill ha mer av EU och att det är vad Liberalerna står för.

Det här blir ditt första EU-val. Har du full koll?
— Nej, det känns som jag har mycket mindre koll på EU-valet än vad jag hade på riksdagsvalet. Det är en tydlig skillnad. I skolan har man också lärt sig väldigt lite om hur EU fungerar, det har mest handlat om svensk politik.

Känner du att du har koll på vilka sakfrågor partierna driver i EU?
– Inte riktigt. Det jag har koll på är att Liberalerna är för mer EU och att SD och Vänsterpartiet vill ha mindre EU. Det är väl den sakfrågan, hur mycket inflytande EU ska ha, som jag tänker rösta på.

Skulle du vilja se mer om EU i medierna inför valet?
– Jag skulle vilja ha mer journalistik kring hur EU fungerar. Jag tror inte att jag är den enda som känner att jag inte har så bra koll. Gärna djupdykningar i specifika områden. Hur ser EU:s klimatpolitik ut eller hur fungerar egentligen den fria rörligheten?

Gör Arbetets valkompass du med – klicka här!