Nästan nio av tio. Så många deltagare i Trygghetsfonden TSL:s omställningsstöd får jobb inom ett år efter att de förlorat sitt tidigare arbete. Det är fler än någonsin tidigare, enligt en ny rapport från organisationen.

TSL är ett samarbete mellan LO och Svenskt Näringsliv och det är bara de som jobbat på en arbetsplats med kollektivavtal med ett LO-förbund som kan söka stödet.

– Efterfrågan på de kompetenser som finns tillgängliga via TSL är väldigt hög. De flesta får också ett jobb som är lika eller mer kvalificerat än det de har haft tidigare, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL.

Hon menar att siffrorna vittnar om att det fortfarande finns ett stort behov av arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden.

Samtidigt finns mörka moln i horisonten.

Rapporten visar också att en allt större del av de som söker hjälp hos TSL har blivit av med jobbet i en konkurs. Det första kvartalet 2019 slog organisationen rekord i konkurser att hantera: 108 stycken. Det kan jämföras med samma kvartal året innan där TLS hanterade 89 konkurser.

– Det här skulle kunna tyda på att det håller på att vända, säger Caroline Söder.

Vad betyder det för er om konkurserna forsätter att öka?
– På kort sikt är förhoppningen självklart att våra deltagare fortsatt är lika eftertraktade. Men vi vet av erfarenhet att kommer vi in i en lågkonjunktur så kan det ta något längre tid, men oftast går det ändå bra för de allra flesta.

Rapporten visar också att det är byggsektorn där det är allra lättast att komma tillbaka till arbete. 94 procent av medlemmarna i Målarna och Byggnads hade jobb inom ett år efter att de förlorat arbetet.

Samtidigt rapporteras det om bromsande bostadsbyggande, senast i regeringens prognos för Sverige i samband med vårbudgeten.

– Vi märker att det har varit ett ökat antal uppsägningar inom bygg, men samtidigt så går det fortfarande bra för dem som blir uppsagda, säger Caroline Söder.

Lättast att få jobb för målare

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.

Det här är Trygghetsfonden

Trygghetsfonden TSL är ett samarbete mellan LO och Svenskt Näringsliv.

Alla privatanställda som blir av med jobbet på en arbetsplats som har kollektivavtal med ett LO-förbund kan få hjälp att hitta nytt jobb.