Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En stab som sätts ihop för en presidentkampanj består av flera olika yrkesgrupper, och konstellationen varar bara fram till valdagen.

I USA sker facklig anslutning på arbetsplatsnivå. Och till följd av valrörelsernas flyktiga natur har kampanjmedarbetare traditionellt varit oorganiserade.

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som förlorade primärvalet senast det begav sig, är en av knappt 20 demokrater som vill bli partiets presidentkandidat inför valet 2020.

Nu bryter hans stab ny facklig mark genom att ansluta sig till fackförbundet UFCW, som organiserar en bred skara yrken inom bland annat handel och service.

– Vi förväntar oss att det här kommer att innebära jämlik och transparent lönesättning i en kampanj utan könsdiskriminering eller trakasserier där alla anställda behandlas lika. Oavsett om de befinner sig i Washington, Iowa, New Hampshire eller någon annanstans, säger Mark P Federici, ordförande för UFCW:s lokalavdelning 400, i ett uttalande som citeras av CNN.

Trumps koljobb lyser med sin frånvaro

Global

Initiativet välkomnas av kampanjledningen. Och flera amerikanska medier menar nu att de övriga demokratiska kandidaterna kommer känna sig pressade att följa efter.

– Vi känner oss hedrade att hans kampanj kommer att bli den första som har en fackligt organiserad arbetsstyrka, säger kampanjchefen Faiz Shakir till Bloomberg.

Även Sanders uttrycker sin uppskattning.

”Vi kan inte bara stödja facken i ord, vi måste följa upp det med handling. Under den här kampanjen, och när vi är i Vita huset, ska vi göra det lättare för människor att gå med i facket, inte svårare”, skriver senatorn på Twitter.