Kontrollera medvetandet och ring 112

Trots akut andnöd lyckades de svenska socialdemokraterna få luft och klara sig med lindrigare skador än sina europeiska partikamrater, där väljarstöd under 10 procent numera inte är ovanligt. Ett framstupa sidoläge kunde förvandlas till upprätt position när nödsamtalen till C och L till slut gick fram.

Skapa fria luftvägar och kontrollera andningen

Den socialdemokratiska andhämtningen börjar nu återgå till det normala och färgen i ansiktet har återvänt. Att partiet ser ut att hålla ställningarna i opinionen bidrar till tillfrisknandet även om Stefan Löfven nyligen halkade ned från positionen som den partiledare som har högst förtroende.

Ingen eller onormal andning, starta HLR omedelbart

Det är emellertid för tidigt att ropa faran över.

• Regeringen Löfven vilar på ett skört underlag. Den som tar över Jan Björklunds tillintetgjorda liberala parti kan mycket väl få för sig att slita av stödförbandet.
• Bara 41 procent av LO-väljarna röstade på S. Hur stryktåliga kommer LO-förbunden att vara om las raseras?

Debattören Daniel Suhonen har dragit igång hjärtmassage genom att starta S-föreningen Reformisterna.

Med hjärtstartare

När partiet i helgen möts för att hålla kongress ska ett organisatoriskt reformprogram antas. Det politiska samtalet ska få partiet upp på catwalken igen. Målet är bland annat att:

• Värva minst 10 000 nya medlemmar varje år.
• Att ringa 200 000 väljarsamtal de år det inte är val.

Förhoppningen är att detta ska syresätta det socialdemokratiska hjärtat så att det slår ett tag till. Men om opinionsstödet sviker kommer den interna kritiken att växa i takt med att partiets puls försvagas.