”Rösta på S i Europavalet för en bättre arbetsmiljö”
Valet till Europaparlamentet blir ett val om värderingar. Vi behöver vara fler som röstar och fler politiker i Europaparlamentet som står upp mot högerextrema krafter, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande och Tomas With, vice förbundsordförande IF Metall.
Om 100 dagar väljer vi vilka som ska företräda oss i Europaparlamentet.
I denna valrörelse är den stora utmaningen att mobilisera människor. Att ge dem anledning att gå och rösta.
Vi måste helt enkelt väcka tankar och föra samtal som leder fram till känslan att EU är viktigt och att valet till Europaparlamentet spelar roll.
Vi vet ju att det är så. Särskilt om man är industriarbetare. Därför är IF Metalls mål att under våren prata EU-politik med minst 70 000 av medlemmarna.
Få länder är så exportberoende som Sverige. EU underlättar industrins handel med andra länder, både inom Europa och med andra delar av världen.
Det innebär att industrijobben på Scania i Södertälje och SSAB i Luleå är beroende av att EU-samarbetet fungerar.
Utöver stora exportinkomster innebär EU-samarbetet stora fördelar för vår industris konkurrenskraft. Fordonsindustrin är ett exempel.
Årets val till Europaparlamentet blir ett val om värderingar. De högerextrema har flyttat fram sina positioner i Europa de senaste åren
I den långa förädlingskedja som går från att järnmalm bryts i Malmfälten till dess att en teknikspäckad Volvo rullar av bandet i Torslanda finns numera många utländska inslag och komponenter.
I den tuffa konkurrensen med andra biltillverkare är det avgörande att rätt del levereras vid rätt tillfälle. Dagens avancerade produktion bryr sig inte om landsgränser.
Därför vore ökad protektionism och fler handelshinder direkt skadligt för vår industri – och därför behöver vi politiker i Europaparlamentet som står upp för frihandel och öppenhet. Våra jobb behöver EU.
Det här betyder inte att vi är nöjda med EU. Vi vill att EU ska göra mer för att förbättra de sociala skyddsnäten och minska klyftorna i samhället.
EU måste skydda industriarbetarnas rättigheter på samma sätt som företagens.
EU:s grundlag behöver innehålla ett starkare skydd för fackliga och sociala rättigheter. Rätt till fortbildning i arbetslivet, rätt till en pension som går att leva på, skydd mot otrygga anställningar och rätt för facken att teckna kollektivavtal.
Det handlar inte om att alla länder ska stöpas i samma form. Det handlar om att sätta människan framför marknaden.
Att ge de sociala rättigheterna högre status på EU:s dagordning. Vi vill se ett EU för oss.
2018 var ett nattsvart år när det gäller dödsolyckor på jobbet i Sverige, med i snitt en död arbetare varje vecka.
2019 har börjat om möjligt ännu värre med nio döda redan under januari. Det kan vi aldrig acceptera. Lika lite som vi accepterar att det dör tio arbetare på jobbet varje dag i Europa.
Vi behöver använda EU-samarbetet till att förbättra arbetsmiljön för industriarbetare i hela Europa.
Inte bara av solidariska skäl, utan även för att risken för dumpning av våra egna arbetsvillkor minskar när arbetare i andra länder får det bättre.
Därför var det glädjande att sju av de åtta svenska partierna i Europaparlamentet nyligen röstade för gemensamma EU-regler mot cancerframkallande ämnen i arbetsmiljön. Endast Sverigedemokraterna röstade emot.
Usel arbetsmiljö ska aldrig få bli en konkurrensfördel. Arbetsgivarna ska aldrig få öka sina vinster på bekostnad av vår säkerhet. Ingen ska dö av jobbet.
Årets val till Europaparlamentet blir ett val om värderingar.
De högerextrema har flyttat fram sina positioner i Europa de senaste åren.
Nu har de siktet inställt på större makt i Europaparlamentet. Dessa partier hävdar att de representerar arbetarnas intressen.
EU:s grundlag behöver innehålla ett starkare skydd för fackliga och sociala rättigheter. Rätt till fortbildning i arbetslivet, rätt till en pension som går att leva på, skydd mot otrygga anställningar och rätt för facken att teckna kollektivavtal
Men varje gång de får makten monterar de ned våra mänskliga och fackliga fri- och rättigheter.
Det har hänt förr – och det händer nu.
I Ungern har Viktor Orbáns parti Fidesz (som M och KD delar partigrupp med i Europaparlamentet) stiftat inget mindre än en slavlag.
Denna lag innebär att arbetsgivarna ensidigt kan beordra 400 övertidstimmar per år.
Ungerns arbetare kan alltså tvingas arbeta en extra arbetsdag per vecka.
Arbetsgivarna behöver inte betala ut lön för denna övertid på tre år. Då kan företaget ha stängt igen. Så arbetarna kanske aldrig får betalt.
När vi vet det här, är det ingen överdrift att säga att detta är det viktigaste Europaparlamentsvalet sedan Sverige gick med i EU 1995.
I förra valet 2014 röstade bara varannan väljare.
Vi behöver vara fler som röstar i år, och vi behöver politiker i Europaparlamentet som står upp mot nationalistiska och högerextrema krafter.
Därför säger vi: Rösta på en socialdemokrat den 26 maj, och rösta för ett demokratiskt Europa.