Världseliten samlas i Davos
Världens politiska och ekonomiska elit samlas nu i den lilla schweiziska skidorten Davos för att tala om global utveckling på World Economic Forum. På plats finns även LO:s Karl-Petter Thorwaldsson: "Jag är en låginkomsttagare i det här sammanhanget."
Klimat, handel och globalisering är de stora frågorna på mötet där 3 000 toppar inom näringsliv, politik och civilsamhället samlas.
– Det är en möjlighet för oss att föra fram fackliga idéer till världens ekonomiska elit, säger LO:s Karl-Petter Thorwaldsson som är på plats där några av världens mest inflytelserika affärsmän finns.
Vid sidan av sitt uppdrag som LO-ledare är han också vice ordförande i världsfacket ITUC.
Arbetet Global får tag på honom strax innan han ska gå upp i ett panelsamtal för att diskutera Europas framtid. Han säger att han vill föra fram tre budskap i det samtalet.
Det ena är behovet av att hitta system som ger Europas låginkomsttagare en rejält höjd levnadsstandard och därmed gör nationalistiska och främlingsfientliga krafter mindre lockande.
Det andra är att att EU tar en del av sitt jordbruksstöd och i stället satsar på utbildning.
Det tredje är vikten av en grön omställning och att se till att hjälpa dem som förlorar jobben.
Det blir med andra ord en fajt mot kapitalister och franska bönder. Det är många som tidigare tagit den striden men förlorat.
– Men jag tror att det finns en möjlighet, säger han. EU har förstått att det inte går att bara höja medlemsavgifterna för länderna och dessutom ser ju EU att våra universitet rutschar utför jämfört med omvärlden.
– När Storbritannien lämnar nu så har EU inget universitet bland de topp 20 bästa universiteten i världen. Om vi ska vara en kontinent som ska slåss med de allra vassaste i världen måste vi ha de vassaste utbildningarna och möjligheterna till omställningar. Det har vi inte i dag.
På mötet finns toppolitiker som Tysklands Angela Merkel och globala kändisar som naturfilmaren Sir David Attenborough och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Trots en diger uppställning av den globala eliten så är det ändå ovanligt få som dykt upp detta år. Många av de riktiga tungviktarna saknas. Det beror på att de har allvarliga kriser att hantera på hemmaplan.
USA:s president Donald Trump och hans administration har ett budgetbråk att ta hand om. Avsaknaden av en politisk överenskommelse om budgeten har inneburit att stora delar av den amerikanska statsapparaten.
Den brittiska premiärministern Theresa May är fullt upptagen med brexit och även Kina och Indiens ledare Xi Jinping och Narendra Modi håller sig hemma.
Mötet har återkommande kritiserats för att vara en sluten samlingsplats för världens eliter.
På årets möte är cirka 1 700 av de 3 000 deltagarna är politiker eller affärsmän. 900 kommer ifrån civila organisationer och övriga är från olika internationella organisationer. 22 procent av deltagarna är kvinnor och medelåldern för mötesdeltagarna är 54 år för män och 49 för kvinnor.
Eliten samlas i Davos
• Det årliga mötet har snart ägt rum under 50 års tid. Det började i litet format 1971, under rubriken European Management Symposium, med professor Klaus Schwab som pådrivande eldsjäl. Fram till 1987 kallades mötet formellt för European Management Forum.
• Sedan 1970-talet har Davosmötet vuxit till en miljardindustri. Årets möte är inget undantag. Prislappen för medlemskap och de finaste biljetterna, som ger tillträde till allt och alla, ligger på hundratusentals kronor.
• I år väntas omkring 3 000 officiella deltagare till den exklusiva lilla alporten, 22—25 januari. Utöver de officiella deltagarna på hundratals seminarium och paneler med olika varianter på årets tema tillkommer ett stort pressuppbåd och stora skaror affärsmän, lobbyister och tjänstemän, som präglar den ofta snöiga alpinorten med allt från karavaner av bilar till exklusiva middagar, hemliga affärsuppgörelser och nätverksbyggande.
Källa: TT som hämtat informationen från Reuters och Världsekonomiskt forum.