Parlamentsval manipuleras.

Tidningar tvingas läggas ned.

Ekonomiska klyftor växer.

Det är en splittrad världselit som möts på Världsekonomiskt forum i Davos detta år. På mötet som hålls mellan den 23 och 26 januari ska 340 toppolitiker, 1 900 näringslivshöjdare och 900 ledare från organisationer inom civilsamhället diskutera ”Gemensamma lösningar i en splittrad värld”, som är årets tema för mötet.

På deltagarlistan finns Narendra Modi och Theresa May, Indiens respektive Storbritanniens premiärministrar.

Den franska presidenten Emmanuel Macron och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är andra gäster på mötet. Den svenska statsministern Stefan Löfven kommer dock inte att delta.

För första gången i Davosmötets 48-åriga historia ska mötet helt ledas av kvinnor.

Sju kvinnor har utsetts till vice ordföranden. Sharan Burrow på världsfacket IFS är en av dem. Hon har sällskap av bland annat Norges premiärminister Erna Solberg och Christine Lagarde på Internationella valutafonden (IMF).

Under årets möte har andelen kvinnliga deltagare ökat jämfört med tidigare år, men siffran på 21 procent är fortfarande långt under männens andel.

En av de tyngsta gästerna i år blir USA:s president Donald Trump som kommer till den lilla alpstaden med ett följe på 1500 personer och en politik som går ut på att i alla lägen sätta USA i första rummet.

– Jag blev inte glad då jag såg att Trump skulle dit. Vi får hoppas att den rasistiska inåtvända politiken han står för inte får fäste på Världsekonomiskt forum, säger LO:s ordförandande Karl-Petter Thorwaldsson som också ska till Davos.

Trots Trumps närvaro tycker han att det årliga Davosmötet ändå har förändrats till det bättre.

– Jag har varit där fem gånger. Första året var jag där som en sorts slagpåse. Detta år är hela temat för mötet i Davos det som vi från facket drivit hela tiden – det vill säga att vi ska hålla ihop en splittrad tid och minska skillnader mellan fattiga och rika.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att mötena i Davos har förändrats.

Målet för svenska LO är att påverka så att världen går från ord till handling i ”två eller tre frågor” som innebär att arbetare får en större andel av den globala tillväxten.

– Drömmen vore att få till en global principiell överenskommelse om omställning enligt den modell som vi har i de nordiska länderna, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Ett annat konkret mål är att få bort de regler som försvårar facklig organisering i Västvärlden.

LO-basen nämner USA som exempel. Där stora företag anlitar jurister för att stoppa facken, så kallad union busting.

Under stora globala möten, som i Davos, brukar fackliga företrädare ofta ta upp Stefan Löfvens initiativ Global deal. Den svenska statministern vill stärka facken och arbetsgivarnas makt på global nivå så att lönerna höjs för arbetare vilket seriösa företag skulle tjäna på om produktionsvillkoren också blir stabilare.

Flera länder och företag har anslutit sig till initiativet som också har kritiserats.

Karl-Petter Thorwaldsson drar sig dock inte för att beskriva det som en framgång.

– Det går oförskämt bra. Nya länder och regioner ansluter sig hela tiden. Stefan Löfven och jag hinner inte med alla inbjudningar utan mycket av det jobbet hamnar på ambassaderna.

Kambodja bryter mot Global deal

Global

Ett av länderna som skrev under Global deal är Kambodja. Där har oppositionen beskurits, tidningar tvingats lägga ned och fackliga förföljs. Är inte Global deal bara en tjusig etikett om sådana länder är anslutna?

– Kambodja står nu inför två val. Antingen allierar det sig fullt ut med Kina eller så kan det öppna sig mot resten av världen. Om det fortsätter som nu kan det självklart inte vara ett Global deal-land.

Kan det bli aktuellt att kasta ut Kambodja ur Global deal?

– Absolut. Det är ett frivilligt samarbete och det skulle bara vara att avbryta allt samarbete.

Världsekonomiskt forum

• Varje år håller Världsekonomiskt forum sitt årsmöte i den schweiziska alpbyn Davos.

• Årets möte är det 48:e mötet och det hålls mellan den 23 och den 26 januari.

• Temat för de 400 mötespunkterna i Davos är att hitta gemensamma lösningar inom ekonomi, miljö, politik och sociala frågor i en värld som är splittrad, ”Creating a Shared Future in a Fractured World”.

• Den globala eliten ska även disktura hur världen ska tackla den ”fjärde industriella revolutionen” som innebär att robotar och ny teknik kommer att ta över mer av våra jobb och flera riskerar att bli arbetslösa.

• På deltagarlistan står bland annat USA:s president Donald Trump, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker, ILO:s generaldirektör Guy Ryder. Indiens respektive Storbritanniens premiärministrar Narendra Modi och Theresa May. Den franska presidenten Emmanuel Macron och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, Europafackets Luca Visentini är andra gäster på mötet där världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow utsetts till viceordförande.

• Endast 21 procent av deltagarna på mötet är kvinnor.

Källa: Världsekonomiskt forum