”De har tagit så mycket från oss att de till slut tog vår rädsla.”

”Ingen kvinna har fått orgasm medan hon skrubbar köksgolvet.”

”Kvinnors rättigheter = mänskliga rättigheter.”

Det var budskapet från några av de kvinnor som på internationella kvinnodagen i mars förra året gick ut på gator och torg för att kräva förändring. Samma dag strejkade över fem miljoner arbetare mot ojämställdhet, sexuell diskriminering och machismo-kulturen — i en protest som har beskrivits som historisk i Spanien.

Den enorma uppslutningen har flera förklaringar. En är kritiken mot att de män som åtalades för en gruppvåldtäkt under tjurrusningen i Pamplona 2016 bara dömdes för sexuellt utnyttjande.

Amnesty larmar om spansk terrorlagstiftning

Global

De högljudda protester som omgärdat fallet har även drivit på Spaniens metoo-rörelse, som fått många att vittna om övergrepp. Men det har också funnits politiska framgångar, i synnerhet som bara sex av sjutton ministrar var män i den regering som presenterades i juni 2018.

– Feminismen har vuxit sig starkare och starkare i Spanien. Att vi skulle ha en regering med fler kvinnor än män vore otänkbart för bara några år sedan, säger Eva Millet, journalist i Barcelona och som för BBC skrivit om sin kritik mot Pamplonadomen, till TT.

– 40 år av diktatur lär ett samhälle vad det vill ha och inte. Efter att demokratin återuppstod på 80-talet och Spanien fullt ut blev ett modernt land på 90-talet var nästa logiska steg att slåss för kvinnors rättigheter. Och utvecklingen har accelererat de senaste åren.

Att jämställdhet har blivit en prioriterad fråga i samhället märker Millet inte minst hos sin 13-åriga dotter, som precis som sina vänner kallar sig feminist och får lära sig om ”mikromachismo” (saker i vardagen med rötter i machokulturen) i skolan.

Skillnaden från när Millets egen mor växte upp och av lagen tvingades att be sin man om tillstånd för att förnya sitt pass är påtaglig.

– Den nya generationen kvinnor är väldigt medveten och får lära sig att kämpa för sina rättigheter. Det har skett solklara framsteg.

Ettan i Barcelona är både för dyr och för trång för Rocia Vila och Oriol Perez och deras åtta månader gamla Martin Vila. Nu letar familjen efter ett billigare och större boende i förstaden Torrelles de Llobregot.

Under press

Global

Men många anar mörka moln på horisonten. Det högerextrema Vox har fått politiskt inflytande i Andalusien efter framgångar för partiets nationalistiska och anti-feministiska dagordning i regionalvalet.

I utbyte mot stöd till Partido Populars och Ciudadanos regionala koalitionsregering lade Vox fram en lista med bland annat krav på strängare abortlagstiftning och minskat stöd till kvinnorättsorganisationer.

Och även om partiet inte fick gehör för allt — bland annat inte för sin önskan att skrota lagar som skyddar kvinnor från könsrelaterat våld — har kvinnorörelser manat till protestaktioner.

– De vill se ett plötsligt stopp för framgångarna gällande kvinnors rättigheter. Men vi kommer inte att backa ett enda steg, sade feministveteranen Ana María Pérez del Campo nyligen på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Millet delar oron och drar paralleller till hur anti-feminismen är utbredd hos andra högerextrema och populistiska krafter i världen. I synnerhet bekymras hon över hur Vox har gått till attack mot en av de frågor som det råder stor politisk konsensus kring i Spanien: kampen mot mäns utbredda våld mot kvinnor.

– Samtidigt tror jag att vi ger Vox för mycket uppmärksamhet. Det är ett litet parti, beroende av publicitet och som troligtvis har valt den här linjen eftersom de vet att det väcker starka reaktioner, säger Millet.

– Framför allt är det oroväckande att Partido Popular och Ciudadanos väljer att bilda regering med hjälp av Vox. Det är ett sätt att rentvå ett högerextremt parti och dess ideologi. De har korsat en röd linje som ingen ansvarig politiker eller parti bör kliva över.

Sofia Eriksson/TT

Andalusisk regering beroende av Vox

Vox nådde sin första politiska framgång i regionalvalet i Andalusien i december 2018, då partiet vann tolv mandat i regionparlamentet. Det var första gången sedan diktaturens fall som ett högerextremt parti vunnit representation i ett regionparlament i Spanien.

I början av januari beslutade sig Vox för att ge sitt stöd till en koalitionsregering bestående av det konservativa Folkpartiet (Partido Popular, PP) och mittenhögerpartiet Medborgare (Ciudadanos) i Andalusien. Det innebar slutet för 36 år av vänsterstyre i regionen. Vox kommer inte att vara en del av regeringen, men har fått igenom vissa av sina krav i utbyte mot sitt stöd för koalitionen.

Vox bildades 2013 av före detta PP-medlemmar. Partiet beskrivs som högerextremt, antimuslimskt och invandringskritiskt. Vox vill också ta till tuffare metoder mot självständighetsrörelsen i Katalonien och skrota lagar om jämställdhet samt lagar som ger skydd åt kvinnliga offer för könsrelaterat våld. Vox anser att de senare lagarna diskriminerar män.

Partiet leds av Santiago Abascal.

Källa: AFP, Landguiden

Fakta: Mer jämställt än under Franco

Det spanska samhället har förändrats i grunden efter Francodiktaturens fall 1975. Det har bland annat blivit mer jämställt — men även om frågan har prioriterats under senare år så kvarstår fortfarande stora utmaningar.

Under Francotiden fick kvinnor varken förvärvsarbeta eller ha bankkonton utan makens tillstånd. Skilsmässor var förbjudna. 1981 blev det tillåtet att skiljas, men först efter vissa förbehåll, som sedan skrotades 2005.

2007 trädde en ny jämställdhetslag i kraft, som eftersträvar att minst 40 procent av båda könen ska vara representerade i valda organ samt i privata företagsstyrelser.

Våld mot kvinnor är ett utbrett problem. 2005 inrättades särskilda åklagare och domstolar för att handlägga våldsbrott mot kvinnor. Problemet har uppmärksammats allt mer på senare år, ofta i samband med grova våldsdåd eller omtalade rättsfall. Stora demonstrationer har exempelvis genomförts i protest mot att de fem män som stod åtalade för att ha våldtagit en kvinna i Pamplona 2016 dömdes för sexuella övergrepp, och inte våldtäkt. En av domarna ville också att männen skulle frikännas. Fallet har benämnts La Manada och i sociala medier har en kampanj för kvinnan pågått under rubriken #jagtrorhenne.

Källa: Landguiden