Vittnesmål om tortyr skakar Iran
Tortyr av fackliga är ingenting ovanligt i Iran. Men sockerrörsarbetaren Ismael Bakhshis vittnesmål i sociala medier har pressat regeringen. Nu kräver tongivande reformpolitiker att hans anklagelser ska utredas.
I november 2018 greps det fackliga ombudet Ismael Bakhshi i staden Shush, västra Iran.
Det var inte första gången. Som talesperson för arbetarrådet hade han dragit till sig myndigheternas uppmärksamhet under den utdragna konflikten med sockerföretaget Haft Tapeh, som upprepade gånger hållit inne löneutbetalningar.
Men den senaste fångenskapen blev våldsammare än de tidigare.
Efter en knapp månad släpptes Bakhshi mot borgen. Den 4 januari publicerade han ett öppet brev om sina upplevelser på Instagram.
”De första dagarna, utan anledning eller förklaring, torterade de mig och misshandlade mig med slag och sparkar tills jag var nära att dö”, skriver Bakhshi enligt en översättning från Center for Human Rights in Iran.
Månader efter misshandeln lider Bakhshi fortfarande av sviterna. Han berättar om brutna revben och smärta i njurarna, vänstra örat och testiklarna.
”Men värre än den fysiska tortyren var den psykiska tortyren. Jag vet inte vad de gjorde mot mig men jag förvandlades till en utbränd mus. Mina händer darrar fortfarande. Jag brukade stå stadigt med bägge fötterna på jorden men förnedrades tills jag blev en annan person.”
Men Bakhshi vittnade inte bara om vad han utsatts för. Han vände sig också direkt till Irans underrättelseminister, den konservative Mahmoud Alavi.
”Jag har en fråga till hans excellens underrättelseministern, som också råkar vara en präst: Från ett etiskt och humanitärt perspektiv, vad anser islam om att tortera en fånge? Är det tillåtet? Och om så, i vilken utsträckning?”
Nu har frågan oväntat blivit storpolitik.
Parlamentets vice talman, den frispråkige reformisten Ali Motahari, har krävt att underrättelsedepartementet öppnar en formell utredning, rapporterar Radio Farda.
Även parlamentets justitieutskott har ställt sig bakom kravet, liksom stora delar av etablissemangets mer reformvänliga fraktion.
Efter några dagars tystnad uppmanade även president Hassan Rohani till en ”skyndsam och noggrann” utredning, skriver Al-Monitor.
Saied Tagavi, projektledare för Facklig plattform Iran där Transport, Kommunal, Lärarförbundet och LO ingår, ser flera skäl till varför just Bakhshis fall fått sådant genomslag.
– Han är en katalysator till det utbredda missnöje med olagligheterna som pågår i Iran. Stålarbetarna i Ahvaz, bönderna i Isfahan, studenternas och lärarnas protester har satt press på regimen. Därför kunde Bakhshi komma ut och berätta detta.
Bakom missnöjet ligger dels det politiska förtrycket, men framför allt materiella omständigheter.
– Regimen har ingen lösning på den ekonomiska situationen i landet, säger Saeid Tagavi.
– Det enda sättet de har tillämpat hittills är att skapa kaos och förklara att landet befinner sig i en säkerhetsmässigt kritisk situation. Därför anses all förföljelse och förtryck vara lämpligt just för att tysta ner folket.
I denna situation av ekonomisk kris, tilltagande fackliga protester och dragkamp mellan konservativa och reformistiska krafter har en sockerrörsarbetare från Shush plötsligt fått en huvudroll.
Och Ismael Bakhshi tycks fast besluten att använda uppmärksamheten för att exponera bruket av tortyr i landet. Han har nekat till all kontakt med utredarna och underrättelseministern om den inte sker inför allmänhetens ögon.
– Det som intressant är att Bakhshi inte har suttit på möten med regimens företrädare. Han kräver ett offentligt förhör med juridiska företrädare för de rättsliga myndigheterna, säger Saeid Tagavi.
Tortyr i Iran
Artikel 8 i den iranska konstitutionen förbjuder tortyr. Landet har dock inte anslutit sig till FN:s konvention mot tortyr.
Samtidigt är bruket av tortyr utbrett och förövarna har i praktiken total immunitet
Tortyr är särskilt vanligt under förhör och används ofta för att tvinga fram falska erkännanden.
Källor: Al-Monitor, Amnesty International