Glesbygden betalar för lyxavdrag i Danderyd
Fattiga Ragunda hade blomstrat om de fått behålla sina vattenkraftspengar. Men nu går pengarna in i statskassan och ut till förmögna kommuner. Bilden av landsbygden som tärande är provocerande, skriver Arbetets ledarskribent.
Landsbygden har aldrig fått förutsättningar att blomma. Regeringarna Reinfeldt gav miljarder i bidrag och skattesänkningar till stadsbor.
Samtidigt bommade glesbygdskommuner igen skolor och sjukhus. Socialdemokraternas landsbygdssatsningar räcker inte och ojämlikheten eldas nu på med den nya högerbudgeten.
Låt oss sätta namn på olikheten. Vi säger att i glesbygdskommunen Ragunda bor 40-åriga Rosmarie. I Danderyd bor lika gamla Desirée.
Om de vore undersköterskor båda två hade Rosmarie i Ragunda betalat 11 000 kronor mer per år i skatt än Desirée i Danderyd.
Ragunda har nämligen tvingats höja sin kommunalskatt för att finansiera skolor och äldreomsorg.
Men för att göra det enkelt är Rosmarie och Desirée snittmänniskor med genomsnittliga levnadsomständigheter för sina respektive kommuner.
Rosmarie tjänar 19 500 kronor i månaden. Desirée drar in 31 000 kronor.
I tisdags fick Rosmaries barn ”Fiskfriletter, husets sås, potatis” till skollunch enligt menyn. Två av fyra skolor köper in mat från storkök.
Desirées barn åt ”Himmelsk köttfärsröra med svamp, majs och crème fraiche och ekoris. Veg: Spiskumminbakad blomkål, rostade kikärtor, grönsaksris serveras med en mynta-limecréme” i en kravcertifierad skolrestaurang.
Rosmarie med familj bor i ett hus som de köpt för 400 000 kronor. Desirées villa kostade drygt 10 miljoner kronor.
När Reinfelds regering gjorde om fastighetsskatten innebar det ett plus för Danderyds kommun på 60 miljoner kronor och sänkt skatt för Desirée med 80 000 kronor per år.
För Rosmarie i Ragunda var förändringen knappt märkbar, några av hennes grannar fick till och med en höjning.
Desirées hushåll gör ränteavdrag på 14 400 kronor jämfört med Rosmaries på 2 800 kronor. Desirée får 1 961 kronor i rutavdrag medan Rosmarie får 122 kronor.
Skillnaden i rotavdrag är också milsvid. Totalt sett blir det 350 miljoner skattekronor i rena bidrag från Moderaterna till Danderyds befolkning.
Rosmaries farfar är fattigpensionär, en av fyra äldre i Ragunda är det.
Desirée känner ingen fattigpensionär. Bara 6% av Danderyds pensionärer är det.
När Rosmarie dör som änka vid 82 års ålder kommer Desirée ha fyra år kvar i livet, varav två med sin man.
– Jag tycker att det är förfärligt, säger Danderyds kommunalråd Olle Reichenberg (M).
Inte om skillnaderna i Rosmarie och Desirées liv, utan som svar på min fråga vad han anser om de närmare 600 miljoner som Danderyds kommun varje år betalar i skatteutjämningssystemet till fattigare kommuner.
Det finns ju nämligen en grundtanke om att livet inte ska vara fullt så olika i kommunerna och att kommunerna ska jämna ut skillnaden sinsemellan.
Ragunda kommun tar emot 120 miljoner kronor, men deras kommunalråd Jonas Andersson (S) tycker inte att det visar hela bilden.
Han påpekar att Ragunda ger mer än de får. Kommunen har nämligen flera gigantiska vattenkraftverk.
Hur stort värde de bidrar med till bolagen, till staten via olika skatter och avgifter eller till billig el för Danderydsbornas överdådiga julbelysningar vågar jag inte spekulera i.
Men bara fastighetsskatten för dessa verk innebär en intäkt på 500 miljoner till staten.
Men fastighetsskatten byttes ju ut mot en fastighetsavgift som blev kommunal, säger du. Ja, för fina villor i Danderyd. Men inte för vattenkraftverk i Ragunda.
Tyvärr är dessutom vattenkraftverken nästan helt automatiserade idag, så de utlovade mängderna med jobb blev heller aldrig av.
Så summan av kardemumman är att ja, Danderyd betalar ut 600 miljoner kronor i allmosor. Men kommunmedborgarna har omhuldats på alla tänkbara vis de senaste tio åren.
Genom hundratals miljoner i bidrag och ytterligare hundratals miljoner i sänkta skatter därtill har Danderyd goda förutsättningar att fortsätta servera sina barn kravcertifierad mynta- och limecréme.
Vän av ordning kanske undrar varför någon bor kvar i Ragunda. Är de alla losers?
Faktum är att enligt en Sifoundersökning uppger 70% av landsbygdsborna att de har sitt drömboende. Ragundas kulturskola har i flera år utsetts till Sveriges bästa.
Den nyklubbade högerbudgeten sänker tyvärr medlen för kulturskolorna med 100 miljoner kronor, för att ha råd med ännu fler skattesänkningar för Danderydsborna får man förmoda.
En Novusundersökning som Hela Sverige ska leva har tagit fram visar att av de svenskar som vill flytta, är drömmen om att flytta till ”landet” topp tre.
Det är synd att Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har gjort det så svårt att leva där.