Brasilien valde Bolsonaro: ”Nu är vi alla dödsmärkta”
Världens fjärde största demokrati har valt en president som återkommande romantiserat diktaturer. Men i São Paulo avfärdar segerrusiga supportrar anklagelserna mot Jair Bolsonaro som vänsterpropaganda.
Omedelbart efter att vallokalerna stängt fylldes Avenida Paulista, São Paulos paradgata, av fest, fyrverkerier och flaggor. Kort därefter bekräftade vallokalsundersökningar det opinionsmätningarna redan förutspått: högerradikale Jair Bolsonaro slog med god marginal Arbetarpartiets motkandidat Fernando Haddad.
Världens fjärde största demokrati, och åttonde största ekonomi, har därmed valt en president som under sin kampanj återkommande romantiserade landets militärdiktatur, glorifierade våld och hetsade mot utsatta grupper.
Han har upprepade gånger uttalat sig nedsättande om kvinnor och sagt att en kongresskollega inte är ”värd att våldta, hon är väldigt ful”. Kampanjen #EleNão (”Inte han”) samlade miljontals kvinnor bakom uppmaningen att rösta på vem som helst utom Bolsonaro.
– Det är en stor lögn, fnyser Claudia Hosana när Arbetet Global frågar henne om den nyvalde presidentens kvinnosyn.
– Det är bara propaganda. Folket i Brasilien är rädda för förändring, det är därför vi stödde en korrupt regim i 13 år.
Hon har tagit med sig sin dotter till firandet. Tillsammans sveper de in sig i A Auriverde, den brasilianska flaggan.
– Jag är mycket lycklig, säger hon. Jag tror att allting kommer att bli bättre nu. Korruptionen kommer att rensas bort och vi kommer att få fler poliser på gatorna så att våra barn kan röra sig tryggt.
På Arbetarpartiets valvaka pendlar stämningen mellan nedslagen och upprörd. Fernando Haddad samlade 45 procent av rösterna mot Bolsonaros 55.
Mônica Paschoal, 19 år, har tårar i ögonen.
– Min farmor slogs mot diktaturen, hennes kusin satt i fängelse. Och nu är Bolsonaro vår president. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända men jag är rädd.
När Bolsonaros ansikte dyker upp på storbildsskärmen förenas partiaktivisterna i en talkör: ”Fascist, fascist!” Samma stämpel som Haddad gett konkurrenten under valkampanjen.
Minuterna senare gör Haddad själv entré och förklarar att: ”Vi respekterar det brasilianska folkets beslut.”
Men den lågmälde akademikern, som blev presidentkandidat först när den folkkäre expresidenten Luiz Inacio Lula da Silva förbjöds att delta i valet, uppmanar också till fortsatt kamp.
– Medborgerliga rättigheter, arbetares rättigheter och vår personliga frihet är i fara. Vi har ett ansvar att agera opposition i enlighet med landets intresse.
Samtidigt, i Rio, förklarade Bolsonaro i en segerintervju som refereras av Globo att han avser försvara precis de värden som Arbetarpartiet nu hävdar är hotade.
– Ni är mina vittnen till att denna regering kommer att försvara konstitutionen, demokratin och friheten. Detta är inte ett löfte från ett parti. Nej, det är en mans hedersord, det är en ed svuren till Gud.
Malwina Joana de Lima, ”76 år och elva månader”, ger inte mycket för den nyvalde presidentens försäkran.
– Nu är vi alla dödsmärkta. Det är vad han har sagt hela valkampanjen, att han ska skjuta ned alla från Arbetarpartiet med maskingevär.
Bakom sig har hon nära fyra årtionden av aktivism. När Lula frihetsberövades campade hon utanför fängelset tills lunginflammation tvingade henne att avbryta. Nu överväger hon att ge upp.
– Jag tror att Bolsonaro är en demon som kommer att förvandlas till en soptunna, säger hon.
– Jag har tänkt mycket på att lämna landet. Min expresident sitter orättfärdigt fängslad, han var min anledning att leva.
På Avenida Paulista slår makarna Sandra Regina Gregorio och Cleber Oliveira Santo an en mer försonlig ton.
– Jag är väldigt lycklig och hoppfull. Det här kommer ge oss alla ett bättre land. Det spelar ingen roll vilken sida du har stått på hittills, poängen är att alla ska få det bättre, säger Sandra Regina Gregorio.
Att beskriva Bolsonaro som ”fascist” har varit skrämselpropaganda från vänstern, menar de. Samtidigt tar de skarpt avstånd från Bolsonaros hyllningar av tortyr.
Bägge har välavlönade jobb och liberala värderingar. Att rösta på den högerradikale exmilitären Bolsonaro handlade inte om att de stöder hans politik, utan om taktik.
– Ingen av de andra kandidaterna hade kunnat slå Haddad. Vi valde Bolsonaro för att motverka socialism och kommunism. Det var det enda sättet, säger Cleber Oliveira Santo.
Korruptionsskandaler och ekonomisk kris har slagit hårt mot Arbetarpartiet. Och i det val som varit det mest polariserade sedan militärdiktaturen avskaffades 1985 tycks många ha röstat mot någonting snarare än för.
Brasilien har valt väg. När det jubel som tidigt på måndagsmorgonen ännu ekar över Avenida Paulista lagt sig kommer det att visa sig vart den leder.