Enkät: Har Sverige rimliga ersättningar till sjuka och arbetslösa?
Är ersättningen till den som blir sjuk eller arbetslös rimlig? Har det blivit för svårt att få ersättning? Gör generös a-kassa att arbetslösa struntar i att söka jobb? Arbetet frågade folk i centrala Stockholm vad de tycker om ersättningsnivåerna.
LÄS MER Svenska socialförsäkringar långt ifrån världsbäst
Sara Jaiswal föräldraledig (med sonen Frej på ryggen samt hunden Tasse) – 80 procents ersättning när man är sjuk en kortare tid är jättebra. Jag tycker inte att ersättningen ska vara lägre om man blir sjuk länge och får sjukersättning.
– Gränsen för hur hög lön man får ersättning för borde vara högre. Jättemånga tjänar mer än drygt 28 000 kronor i månaden. Det vore rätt om de också fick 80 procent när de är sjuka.
– Försäkringssystemet i Sverige är generöst. Jag har bott i andra länder och kan jämföra. Ersättningen när man är arbetslös är mycket högre än i Australien till exempel. Fast i Norge, där jag också bodde några år, är ersättningen vid sjukdom högre och det är lättare att få den.
– Om hög a-kassa minskar viljan att söka jobb? Jag vet att det är så, jag har sett exempel på det.
Måns Andersson företagare – Att klara sig på 80 procent av lönen är kärvt för den som har väldigt låg lön. Lågavlönade har inga marginaler. Ersättningen borde på något sätt vara behovsrelaterad. Den som tjänar 40 000 behöver inte samma procentuella ersättning.
– Ersättningen vid arbetslöshet borde vara lika hög som vid sjukdom. Det är ju samma behov som ska täckas.
– Hög ersättning när man är arbetslös minskar viljan att söka jobb, det tror jag. Men att klämma åt ensamstående småbarnsföräldrar får inte slöhögarna att söka jobb mer aktivt.
– Ersättningen till sjuka och arbetslösa är inte en särskilt viktig fråga i valet i höst. Det är ett ödesval på så många andra sätt.
Alida Norman tågvärd på pendeltågen – Fler skulle behöva hjälp från sjukförsäkringen. Jag har bekanta som har fått kämpa i månader för sin sjukpenning. Andra har blivit helt utan. I dag är det definitivt för svårt att få ersättning. Det är hemskt.
– Själva ersättningsnivån, 80 procent, är helt okej. Jämför man med andra länder har vi det bra. Vi ska vara glada för den sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring vi har. Men vi kan bättre.
– Sjukförsäkringen är en viktig fråga i valet i höst. Man ska inte behöva arbeta sönder sig för att få sjukpenning.
– A-kassan är definitivt inte för generös mot dem som är arbetslösa. Däremot finns det unga som är för kräsna när de söker jobb.
Musa Ünlü taxichaufför – Under mina 35 år i Sverige har jag inte varit sjuk många dagar. Men för något år sedan var jag sjuk och på det förlorade jag mycket pengar. Vi i taxibranschen tjänar redan dåligt. Min lön består bara av provision. Jag jobbar tio – elva timmar per dag.
– Jag tycker att även högre löner ska ge ersättning från Försäkringskassan. De som tjänar mer har utbildat sig, de bidrar till samhället och utvecklar landet.
Ann-Kristin Broberg pensionär, tidigare handläggare vid Försäkringskassan – Det är okej med en karensdag. Det ska kännas att det är skillnad om man arbetar eller är sjuk. Det behövs för att systemet inte ska utnyttjas.
– Jag kan tycka att det har blivit för svårt att få sjukpenning. Det kan bli orättvist i vissa lägen.
– Sjukförsäkringen är en viktig fråga i valet. Vi ska vara tacksamma att vi har en offentlig sjukförsäkring, som är generös jämfört med andra länder. Om man skulle behöva försäkra sig själv skulle många inte ha råd med sjukförsäkring.
– A-kassan vet jag inte så mycket om. Men att bara lön upp till 25 000 ger ersättning låter lite för lågt. Samtidigt måste det finnas en morot att söka jobb. I början får man vara beredd att ta vilket jobb som helst.