Ryskt förtryck hårdnar inför fotbolls-VM
Inför fotbolls-VM har unga aktivister gripits och torterats. Den ryska oppositionen säger att landets chanser att vinna fotbollsfesten är små men att landet samtidigt deltar i ett annat mästerskap – VM i tortyr.
I slutet av januari 2018 slog civilsamhället i Sankt Petersburg larm. Två unga aktivister i staden var spårlöst försvunna.
Först ett par dagar senare kom det fram att männen hade anhållits av Rysslands mäktiga säkerhetstjänst FSB, misstänkta för terrorbrott.
Männen hade då redan erkänt allt: Inom en hemlig, och fram tills dess helt okänd anarkistisk terrororganisation med namnet Nätverket ska de ha planerat bombdåd under fotbolls-VM, med mål att störta president Vladimir Putin.
Men när de två anhållna fick träffa representanter för civilsamhället vittnade de om att de hade utsatts för tortyr och en av dem drog genast tillbaka sitt erkännande.
I samband med uppmärksamheten kring gripandena i Sankt Petersburg framkom det att säkerhetstjänsten relativt obemärkt agerat på liknande vis mot flera aktivister i provinsstaden Penza redan i höstas.
I denna stad, som ligger ungefär 60 mil öster om Moskva, anhölls i november förra året sex unga män som också anklagades för att vara medlemmar i samma terrornätverk.
Även flera av dem vittnade om tortyr.
Det som männen har gemensamt är att de tillhör den ryska anarkistiska miljön och i varierande utsträckning varit aktiva i olika sociala och miljöfrågor.
Anklagelserna om storslagna terrorplaner verkar dock framför allt bygga på de åtalades erkännanden samt att några av dem höll på med kampsport och den taktiska lagsporten airsoft – där man skjuter mot varandra med luftgevär – på fritiden.
Oavsett det skakiga bevisläget riskerar de misstänka långa fängelsestraff. I Ryssland är det ytterst sällan åtalade frias i domstol – att förundersökningen leds av FSB gör fällande domar troliga.
Nu har fallen med de gripna anarkisterna dock allt mer börjat uppmärksammas i Ryssland.
Manifestationer mot gripanden har hållits i flera städer och den 20 maj hölls en demonstration i Sankt Petersburg. Med banderoller som Världsmästerskap i tortyr ville aktivisterna peka på att det fanns ett samband mellan gripandena och fotbolls-VM.
Alexandra Krylenkova, som arbetar för en av Rysslands mest etablerade MR-organisation Memorial, säger att det knappast är en slump att det så kallade Nätverket uppdagades bara några månader innan fotbolls-VM.
– För att säkerställa att allt går lugnt till blir myndigheterna extra aktiva inför sådana uppmärksammade evenemang, berättar hon i ett trångt källarkontor i Sankt Petersburg där Arbetet Global mötte henne tidigare i våras.
– Sedan drivs repressionen även till stor grad av säkerhetsapparatens interna logik. Man ska hela tiden visa resultat för sina överordnade och för offentligheten, som bevis på att man jobbar effektivt och att man behövs, förklarar hon.
För henne pekar den aktuella historien på en oroväckande utveckling.
– Vi ser en tendens hos myndigheterna att använda sig av terrormisstankar som täckmantel för att agera mot obekväma oppositionella krafter. Makthavarna är trots allt mycket känsliga för den internationella opinionen, och de verkar ha insett att de kan komma undan med mer om deras offer påstås vara farliga terrorister.
Även flera internationella organisationer har noterat att de ryska myndigheterna gått hårt fram inför fotbolls-VM.
Human Rights Watch ser med oro på vad som hänt med mänskliga rättigheterna i de elva städer där fotbollsmatcherna ska spelas.
Myndigheterna har infört hårdare regler som begränsar människors rätt att uttrycka och organisera sig, skriver de i rapporten.
Human Rights Watch har också undersökt villkoren för de gästarbetare som byggt VM-arenorna, hotellen och infrastrukturen som behövts rustas upp. I flera fall har migrantarbetarna inte fått ut sin lön i tid och även arbetat under mycket dåliga arbetsvillkor med låga löner.
Det här har skett trots att fotbollens världsorganisation Fifa har tagit fram en ny policy där de lovat att aktivare arbeta för att se till att arbetarna som bygger anläggningarna ska få bättre villkor.
Enligt det globala byggfacket så har 21 byggarbetare omkommit i samband med byggandet inför VM.
Svenska fackförbundet Byggnads ordförande, Johan Lindholm, säger i en kommentar att både Ryssland och fotbollsorganisationen Fifa har misslyckats med att ta sitt ansvar.
– Nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv.
Han torterades med elchocker
28-åriga Ilja Kapustin är en av de som greps i Sankt Petersburg i slutet av januari, men till skillnad från de som nu sitter häktade släpptes han efter tre mardrömslika timmar i en svart buss med maskerade agenter.
– De tryckte ner mig och varje gång de var missnöjda med mina svar fick jag outhärdliga elchocker i magen, på låren och kring könet, berättar han när Arbetet Global når honom i Helsingfors, där han nu sökt asyl.
Ilja Kapustin är industriklättrare – jobbar på höga höjder på exempelvis byggen – och betecknar sig själv som frihetlig socialist, och har tidigare varit engagerad i olika sociala och miljöfrågor. Att säkerhetstjänsten FSB tog honom tror han beror på att han är bekant med en av de misstänkta. Timmarna i FSB-bussen var de värsta i hans liv.
– De hotade mig med att bryta mina ben och dumpa mig i skogen för att frysa ihjäl där.
Fotbolls-VM 2018
• Världsmästerskapet i fotboll 2018 äger rum mellan 14 juni och 15 juli.
• Spelas i elva städer
• Det är 32 länder, däribland Sverige, som ska tävla.
• Mästerskapet utspelar sig i elva ryska städer, däribland Sankt Petersburg.
• Att Ryssland får vara värd har, med tanke på en lång rad demokratiska brister i landet, varit kontroversiellt.
• Terroranklagelserna och tortyren i det aktuella fallet kan betraktas som en ny nivå av politisk repression.
• Oberoende ryska fack rapporterar även om bristande insyn i arbetsförhållanden vid byggandet av arenorna.
• Många av byggarbetarna har varit migrantarbetare, enligt rapporter har det även handlat om tvångs-arbetare från Nordkorea.