Priset för VM-byggnaderna i Ryssland – 21 döda byggjobbare
En månad innan fotbollsfesten börjar i Ryssland skjuter svenska fackförbundet Byggnads en bredsida mot VM-arrangemanget. Både Fifa och Ryssland har misslyckats med att ta sitt ansvar, hävdar fackförbundets ordförande Johan Lindholm.
Tio nya arenor och flera hotell har byggts. Kapaciteten hos flygplatser och annan infrastruktur har förstärkts.
Den 14 juni är det avspark i fotbolls-VM i Ryssland. Men arbetet bakom fotbollsfesten har en mörk baksida. Minst 21 byggarbetare har, enligt de globala byggfacket BWI, omkommit i arbetet med allt byggande som hör till arrangemanget.
– Återigen misslyckas värdlandet och Fifa att ta sitt ansvar och säkerställa att byggnadsarbetare får arbeta under drägliga villkor, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Han kommenterar en rapport från Human Rights Watch som undersökt villkoren för de arbetare som byggt de stora sportanläggningarna och hotellen.
Enligt rapporten så finns det flera fall där migrantarbetare inte fått ut sina löner i tid och stundom arbetat under mycket dåliga arbetsvillkor och till låga löner.
Detta trots att fotbollens världsorganisation Fifa har tagit fram en ny policy där de lovat att aktivare arbeta för att se till att arbetarna som bygger anläggningarna ska få bättre villkor.
För två år sedan undertecknade Fifa ett avtal med globala byggfacket BWI som gjort det möjligt att genomföra inspektioner på arenabyggena. 35 inspektioner har gjorts.
Byggnads har varit med på flera av dessa och upprepade gånger påpekat missförhållande på byggarbetsplatserna.
– Men nu står vi här igen och kan konstatera att vårt landslag ska spela på arenor som skördat liv. Vi hyser dock en stor förhoppning om att Fifa via tryck från sina medlemsorganisationer kraftfullt ändrar riktning och fullt ut kräver respekt för fackliga och andra mänskliga rättigheter då nya värdländer utses, kommenterar Johan Lindholm.
Fotbolls-VM kommer att spelas i elva ryska städer och Human Rights Watch ser med oro på vad som hänt med mänskliga rättigheterna i dessa städer.
Myndigheterna har infört hårdare regler som begränsar människors rätt att uttrycka och organisera sig, skriver organisationen i rapporten.
Arrangörerna är rädda för dålig publicitet och den 11 maj fick den tyska sportjournalisten Hajo Seppelt från tv-stationen ARD beskedet att han inte fick komma till Ryssland och bevaka VM, vilket många tror beror på att han kritiskt rapporterat om en tidigare rysk dopingskandal.