Höga kostnader för inhyrd personal i Storbritannien
Det är inte bara i Sverige vården dras med höga kostnader för inhyrd personal. Storbritannien spenderar drygt 18 miljarder kronor om året på att fylla upp personalluckor. En forskningsrapport tyder på att det skulle bli billigare att ge fler fast jobb i stället.
Storbritannien har lagt 18 miljarder om året på att hyra in personal i vården. För samma summa hade de kunnat anställa mer personal än vad som behövs.
Om bemanningsanställda skulle ersättas med fast vårdpersonal skulle den brittiska vården kunna spara motsvarande 7 miljarder kronor varje år. Det skriver professor Jan Draper i en studie från brittiska Open University.
I dag saknas 38 000 anställda i den brittiska vården. För att fylla luckorna anlitas ofta tillfällig personal via bemanningsföretag.
Om dessa pengar istället hade använts för att skapa fasta jobb hade den brittiska vården, enligt studien, kunna anställa 66 000 sjuksköterskor vilket mer än väl täckt personalbehovet.
Enligt studien är timkostnaden för inhyrd personal 61 procent högre än för fast anställd personal.
Att anställa fast vårdpersonal kan dock bli svårt.
”Vården i Storbritannien är på väg mot en perfekt storm. Vården är eftersatt, befolkningen blir äldre och valet att lämna EU har tillsammans med flera andra faktorer bidragit till att vi endast kan räkna med att det blir värre i framtiden.”
Så skriver professor Jan Draper i förordet till rapporten som konstaterar det som sagt i flera år nu – efterfrågan på vårdpersonal är högre än antalet som varje år slutar på vårdutbildningarna.
Mellan 2012 och 2015 ökade personalbehovet med åtta procent medan antalet utbildningsplatser på vårdutbildningarna endast ökade med drygt tre procent.
Studien visar också att Storbritannien har samma problem som i Sverige. Utbildad vårdpersonal lämnar sina offentliga anställningar och går vidare till privata företag.