När S-ledaren Stefan Löfven kommer till Heikensköldska gårdens vård- och omsorgsboende i Södertälje har han hemmaplan.

Han skakar hand med personalen en efter en, säger ”hej” och får vänliga ”hej” eller ”hej, vad trevligt” till svar.

Innan Stefan Löfven går in mellan kaffeborden spekulerar journalistuppbådet i att S-ledaren har med sig ett vallöfte om bättre pensioner. Men bland de anställda på boendet står en helt annan fråga högst på dagordningen.

– Vårt schema är den viktigaste frågan för oss. Det är väldigt tufft, och det drabbar brukarna. Vi har inte tid för några aktiviteter med dem, fastän de äldre är fysiskt mycket piggare i dag än för tio-femton år sedan, säger vårdbiträdet Claudia Tapia.

– Vi jobbar mer än varannan helg. Och på helgen har vi långpass, från klockan 07 till 21. Jag har panikångest inför varje sådant dubbelpass, säger Jadwiga, undersköterska som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Både journalister och undersköterskor får åtminstone något av vad det väntat på när Stefan Löfven tar till orda.

– Jag vill tala om tryggheten, börjar statsministern. Den som har kommit hem och mötts av krossade fönster och fotspår i sovrummet vet vad otrygghet är. Eller den som inte kan följa med på fotbollsmatch därför att han inte har råd att gå ut efteråt.

– Sveriges ekonomi är starkare än på länge. Vi har den högsta sysselsättningsgraden som Eurostat har uppmätt, och sist statsskulden var så här låg var jag en fjunig 20-åring.

Den ekonomiska styrkan vill Socialdemokraterna använda för trygghetssatsningar. Nästa mandatperiod ska antalet anställda i vården öka med 14 000, om partiet får bestämma.

Poliserna ska bli 10 000 fler fram till år 2024, samtidigt som polisen ska få bättre utrustning.
Men det nya för dagen är att Socialdemokraterna vill höja den allmänna pensionen med upp till 600 kronor i månaden före skatt.

De 600 kronorna gäller pensionärer som har mellan 11 000 och 14 000 kronor i pension i dag.

Förslaget går ut på att alla som har pension mellan 9 000 och 17 000 kronor ska få ett tillägg till pensionen, som alltså blir störst mellan 11 000 och 14 000 kronor i pension – där befinner sig ”lagerarbetare, städare” med flera vanliga yrken, enligt S-ledaren.

Totalt berörs 1,2 miljoner pensionärer av förslaget.

– Det här förslaget tar vi med in i pensionsgruppen, säger Stefan Löfven.

I riksdagens pensionsgrupp krävs dock enighet för att den allmänna pensionen ska kunna förändras. Dagens S-utspel har inte förankrats bland de övriga partierna i pensionsgruppen.

– Vill inte de andra partierna göra det vi föreslår kan vi lösa det här skattevägen. Det finns utrymme i budgeten, säger Stefan Löfven.

Mötet på Heikensköldska gården domineras alltså av praktisk politik och budgetfrågor – av den klasskampsretorik som 1 maj historiskt har handlat om hörs ingenting.

När massmedia fått ställa sina frågor till den socialdemokratiske partiledaren blir det undersköterskornas och sjuksköterskornas tur.

Zina Paulus, undersköterska som utbildar sig till sjuksköterska, tycker att lönerna för sjuksköterskor är för låga.

– Vi tillför resurser, men det är fack och arbetsgivare som ska förhandla om lönerna, säger Stefan Löfven.

Det lät väl bra det han sa, tycker Zina Paulus och sjuksköterskan Marie-Ann Bergström när de har fått en selfie med statsministern och Löfven har försvunnit genom korridoren. Regeringen satsar ju på vården.

– Fast vi får väl se, säger Zina Paulus. Ännu märks ingenting på golvet.

Tema trygghet när Löfven talade

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven med hustrun Ulla Löfven (tv) och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S). förstamajtågar i Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se det starka samhällets revansch i Sverige. Inför flera tusen åhörare på ett soligt Norra Bantorget i Stockholm målade han upp en vision av det starka samhället.

– Låt oss göra det kommande decenniet till det starka samhällets revansch, sade han.

Löfven pekade på att Sverige nu har en ekonomisk styrka för att korta vårdköer, för att det ska bli närmare till vården oavsett var i landet man bor, för fler ambulanser och ambulanshelikoptrar och för trygghet från brott.

– Vi tar striden för lag och ordning. Vi vill riva klassamhället. Därför ska den organiserade brottsligheten, belysas, bekämpas och besegras, sade statsministern.

S-ledaren attackerade också Moderaterna för att de alltid vill sänka skatterna. Han uppmanade Ulf Kristersson (M) att ”tala ur skägget” och berätta vilka konsekvenser skattesänkningarna får för svensk välfärd. Det märktes tydligt i talet att valet närmar sig.

– Min uppmaning till svenska folket är: Se vad som står på spel, sade Löfven.

TT