Abudelkhlegh Hasanpour klarar av jobbet som låneförmedlare precis lika bra som sina kolleger.

Personer med funktionsnedsättning möter en tuff arbetsmarknad. Abudelkhlegh Hasanpour, som lever med en synskada, är inget undantag.

Under åren som arbetslös har han sökt hundratals jobb. Men ingen arbetsgivare kallade honom till intervju.

Vägen ut fann han efter att ha gått på en arbetsmässa i Solna. Där mötte han en låneförmedlare som han sedan erbjöds anställning hos.

Urstark jobbmarknad hjälper inte alla

Nyheter

Inför intervjun tog han med sig alla hjälpmedel han har till hands. Tanken var att visa för arbetsgivaren att han kan — precis som alla andra.

– Jag tog med mig min bärbara dator och punktdisplayen. Innan jag pratade med chefen satte jag mina grejer på bordet och startade datorn för att visa hur jag jobbar med hjälp av den.

Abudelkhlegh Hasanpour är timanställd med provisionslön. Han säger att han nu längtar efter en tryggare anställningsform.

– Jag har pratat med arbetsgivaren om att jag hoppas på en fast anställning, men jag har inte blivit lovad någonting än. Jag var arbetslös i två år och sökte hundratals jobb och jag vill inte hamna i samma situation igen.

Genom Arbetsförmedlingen har Abudelkhlegh Hasanpour fått tillgång till en så kallad punktdisplay, som tolkar texten på skärmen till punktskrift.

Abudelkhlegh Hasanpours arbetsuppgifter är att ringa upp privatpersoner och erbjuda dem en tjänst som jämför olika låneerbjudanden.

Han är nu en uppskattad medarbetare och arbetsgivaren är nöjd.

Det spelar ingen roll att Abudelkhlegh Hasanpour har en funktionsnedsättning. Han arbetar hårt och alla på jobbet tycker om honom, berättar hans chef för Arbetet.

Abudelkhlegh Hasanpour kom till Sverige från Iran 1997 och har sedan dess bott i Stockholm.

Synskadan fick han som 21-åring under Iran-Irakkriget. En raket slog ned i marken 50 meter ifrån honom.

Han fick splitter i ansiktet och sedan var livet förändrat för alltid.

– Jag var civil, det var en katastrof. Det hände på en gång. En sekund – och allt var borta.

Hur är det att vara på arbetsmarknaden som person med funktionsnedsättning?
– Inte bra alls. Särskilt för synskadade, många av dem jag har kontakt med som är i samma situation som jag tycker att det är svårt att söka jobb. Själva ansökningarna görs ju på datorn, alltså på nätet. Och det är sällan anpassat efter synskadade.

Vad har du för hjälpmedel som underlättar för dig att göra jobbet? 
– Jag har ett datorprogram som hjälper mig att göra allting. Jag fick hjälp från Arbetsförmedlingen och företaget ifråga med att ordna den här utrustningen.

Jag tror tyvärr att det är väldigt stor skillnad mellan seende personer och synskadade personer i hur man bemöts när man söker ett arbete

Abudelkhlegh Hasanpour

Personer som är synskadade kan få lönebidrag på upp till 80 procent, men trots att det finns möjlighet till stöd från Arbetsförmedlingen är arbetsgivarna sällan intresserade av att anställa.

– Jag önskar verkligen att mer skedde för att personer i min situation ska få jobb. Jag tror tyvärr att det är väldigt stor skillnad mellan seende personer och synskadade personer i hur man bemöts när man söker ett arbete. Ingen arbetsgivare vill träffa en synskadad person.

Funktionsnedsättning: Två av tre har nedsatt arbetsförmåga

• Omkring 15 procent av befolkningen i åldern 16–64 år uppger att de har en funktionsnedsättning. Det motsvarar 900 000 personer.

• Två av tre uppger att funktionsnedsättningen medför nedsatt arbetsförmåga.

• Bland samtliga med funktionsnedsättning är andelen sysselsatta 62 procent, bland dem med nedsatt arbetsförmåga 56 procent.