Här är världens mest underrapporterade länder
USA dominerar stort i utrikesbevakningen. Våra grannländer och några europeiska tungviktare får också plats. Men stora delar av världen nämns knappt alls, visar en ny rapport från Datastory.
En stridslysten tweet från Trump blir en världsnyhet medan hela Afrika är en vit fläck. Eller?
Utrikesbevakningen får ofta kritik för snedvriden bevakning, men faktiska siffror över hur det mediala utrymmet fördelas har lyst med sin frånvaro. Tills nu.
Nystartade sajten Datastory har indexerat 100 000 artiklar som Sveriges åtta största mediehus publicerade på nätet under 2017. Resultatet blev databasen Länder i medieskugga som visar hur många artiklar som skrevs om varje land samt antalet artiklar per miljoner invånare.
– Världens länder bevakas på väldigt olika sätt, men exakt hur det ser ut finns det betydligt mindre siffror om. Vår utgångspunkt var att samla in data för att ge en bild av det här, säger Datastorys grundare Daniel Lapidus.
Länder i medieskugga bekräftar en del fördomar. Överlägset mest rapporteras det om USA. Storbritannien intar andraplatsen, men nämns bara en tredjedel så många gånger. Därefter kommer Ryssland följt av europeiska tungviktare som Tyskland och Frankrike och våra grannländer Norge och Danmark.
Andra fördomar ställs på ända, eller åtminstone nyanseras. Som helhet är Afrika kraftigt underbevakat, samtidigt förekommer Egypten i fler artiklar än Island och Sydafrika i fler än Ungern.
Och sett till antalet artiklar per miljoner invånare skrivs det mer om Libyen än om Grekland, och mer om Somalia än om Rumänien.
Krig, konflikter och politisk oro tycks påverka. Exempelvis skrevs det under 2017 fler artiklar om Nordkorea, med 25,5 miljoner invånare, än om Kina med närmare 1,4 miljarder.
Likaså tycks enskilda nyhetshändelser som uppmärksammas stort få genomslag i statistiken.
– Det där är en brasklapp, säger Daniel Lapidus. På ett års sikt kan enskilda händelser påverka mycket så där får man vara lite försiktig i tolkningen. Men vi hoppas kunna erbjuda det här som en kontinuerlig tjänst.
Kriteriet för att en artikel ska indexeras är att ett land nämns i rubrik eller ingress. Däremot måste det inte handla om nyhetsartiklar.
– En del länder dras upp av sportrapporteringen och reseskildringar blir ett signifikant bidrag för de länder som har mycket turism. Men vi har gjort bedömningen att det är relevant att ha med. Vi lär ju känna länderna genom den rapporteringen också, säger Daniel Lapidus.
32 av totalt 194 länder nämndes färre än tio gånger i de stora mediehusens rapportering under fjolåret. Fem av världens länder nämndes över huvud taget inte. Det rör sig om Swaziland, Komorerna, São Tomé och Príncipe i Afrika, Saint Vincent och Grenadinerna i Nordamerika och Tuvalu i Oceanien.
Men allt som krävs för att klättra på nästa års lista är en ordentlig konflikt. Eller kanske ännu hellre en idrottsframgång.
Länder i medieskugga
Databasen bygger på 100 000 artiklar som under 2017 publicerades online av Sveriges åtta största mediehus – Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, SVT Nyheter, Sveriges Radio, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten.
Urvalskriteriet har varit att ett annat land än Sverige ska nämnas i artikelns rubrik eller ingress.
En och samma artikel kan nämna flera länder och räknas då en gång per land.
Underlaget består inte enbart av nyhetsartiklar. Även exempelvis sport- och researtiklar räknas in.
Källa: Datastory