President om kondomer: Som att äta godis med papper på
Använd inte kondom! Det är som att äta godis med papper på. Det var den filippinska presidentens råd till migrantarbetare i landet som nu drabbats av en svår hiv-epidemi.
– Här, försök att äta utan att ta bort förpackningen… ät den. Så är en kondom.
Under en konferens med migrantarbetare som återvänt från Kuwait tuggade den filippinske presidenten Rodrigo Duterte på en förpackad godisbit för att sedan dra jämförelser med ett preventivmedel.
Han uppmanade att inte använda kondom under samlag eftersom att det ”inte är tillfredsställande”.
Uttalandet fördömdes av flera grupper som pekade på presidentens kunskapsbrist kring hiv.
Hiv-epidemin har ökat explosionsartat i Filippinerna. Dagligen smittas 31 filippiner av hiv. Mer än 11 000 nya fall rapporterades under 2017, jämfört med cirka 9 200 rapporterade fall under 2016, enligt den filippinska folkhälsomyndigheten.
Ökningen resulterade i att landet utlyste en nationell kris i augusti förra året.
Ronnievinn Pagtakhan är ordförande för preventionsgruppen Loveyourself som driver en hiv-mottagning i Manila. Han förklarar att den ökade siffran delvis kan bero på en ökad uppmärksamhet kring hiv.
– Situationen är tveeggad. Det råder en epidemi men de stigande siffrorna kan även bero på att fler människor testar sig, säger han till Arbetet Global.
Filippinernas siffror står i kontrast till Världshälsoorganisationens statistik som visar att antal hiv-smittade i världen har sjunkit de senaste åren.
Ronnievinn Pagtakhan tror att regeringen gör så gott de kan men att de måste ”tänka utanför ramarna”.
– Vi behöver föra fler dialoger om hiv och inte sprida fördomar och hat.
Arbetet Global har tidigare skrivit om hiv-kampanjer på arbetsplatser i länder där de har visat sig vara effektiva. Men på arbetsplatserna i Filippinerna krävs mer omfattande åtgärder.
I en studie publicerad av Human Rights Watch i februari intervjuades 33 filippiner som bär på viruset. Undersökningen belyser diskriminering på arbetsplatser.
En person berättar att han nekades ett jobb när han berättade om sin diagnos under arbetsintervjun.
”Hon flyttade alla papper jag hade rört åt sidan, tog fram en flaska desinfektionsmedel och tvättade sina händer mitt framför mig.”
En nyexaminerad student fick ett jobb på en katolsk skola men tvingades att säga upp sig. Arbetsgivarna var rädda att han skulle ”smitta eleverna”.
En filippinsk sjuksköterska berättar för Arbetet Global om en händelse med en aids-patient som gick bort.
–När vi försökte återuppliva honom tog överläkaren på sig skyddsglasögon och dubbla plasthandskar innan han gjorde hjärt- och lungräddning på personen. Det var bisarrt, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.
2013 stöttade FN:s internationella arbetsorganisation ILO ett förslag från den filippinska arbetsmarknadsdepartementet (DOLE) om att låta företag tillämpa granskningar med hjälp av egna inspektörer. Förslaget kritiserades med argumentet ”som att be vargen att vakta fåren”.
Lagar kring diskriminering finns, men tonvikten på hiv och aids hamnar i skymundan, enligt studien från Human Rights Watch.
– Upplevelser på arbetsplatserna för personer med hiv belyser en tragedi inom en tragedi av hiv-epidemin i Filippinerna, säger forskaren Carlos Conde i ett uttalande för HRW.
– Regeringen måste se till att personer med hiv får bättre skydd på arbetsplatserna samtidigt som befolkningen måste få bättre kunskap om hiv.
Carlo Falk /frilansjournalist
Hiv-fakta i Filippinerna (2017):
· Rapporterade fall: 11 103
· Dagliga fall: 31
· Aids fall: 1 415
· Män: 10 586, kvinnor: 517
· Rapporterat döda: 497
Ålder: 0-15 år: 38
15-24 år: 3 451
25-35 år: 5 581
35-49 år: 1 769
50+ år: 264
Källa: Filippinska hälsomyndigheten