Det är en förmögen man som på torsdagen, 15 februari, har valts till Jacob Zumas efterträdare på presidentposten i Sydafrika.

När affärsmagasinet Forbes listade Afrikas rikaste personer 2015 hamnade Cyril Ramaphosa på 42:a plats, med tillgångar på motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor.

Så har det inte alltid varit. Ramaphosa föddes i kåkstaden Soweto väster om Johannesburg, ett centrum för kampen mot apartheid. På 1970-talet började han studera juridik och engagerade sig samtidigt i studentrörelsen, vilket ledde till att han greps 1974.

Efter att ha suttit frihetsberövad elva månader släpptes Ramaphosa, slutförde sina studier och gav sig sedan in i fackföreningsrörelsen — ett av få sätt för svarta att protestera mot det rasistiska systemet.

Gruvstrejkerna i slutet av 80-talet, där Ramaphosa spelade en nyckelroll, skakade apartheidregimen i grunden.

1990 släpptes frihetshjälten Nelson Mandela ur fängelset efter 27 år, och i demokratiseringsprocessen som tog vid hade den nu tillträdande presidenten en central position som ANC:s chefsförhandlare.

Ramaphosa ledde senare den grupp som tog fram landets nya, demokratiska grundlag.

Fans hyllar Cyril Ramaphosa under hans besök i Kapstaden 11 februari 2018.

När Mandela avgick som president 1999 fick Ramaphosa se sig besegrad av Thabo Mbeki, vilket fick honom att lämna politiken och göra sig en karriär inom näringslivet.

Under de kommande åren var han bland annat delägare i de sydafrikanska grenarna av bolag som McDonalds och Coca-Cola, och det var under den här tiden han byggde upp sin förmögenhet.

Sydafrika

Fackligt krig utan slut i Sydafrika

Global

2012 hamnade den nu tilltänkte presidenten i en politisk kris, sedan sydafrikansk polis skjutit ihjäl 34 strejkande arbetare i en gruva tillhörande bolaget Lonmin, där Ramaphosa var styrelseledamot.

Kort före massakern hade han krävt hårda tag mot de strejkande, som han anklagade för att bete sig som kriminella.

Två år senare, 2014, tillträdde Ramaphosa som vicepresident. Tiden vid den korruptionsanfrätte Zumas sida har varit en balansgång för den i dag 65-årige politikern, som å ena sidan varit lojal mot sin chef, å andra sidan försökt undvika att dras in i Zumas tvivelaktiga affärer.

Efter flera misstroendeförklaringar och korruptionsskandaler har Jacob Puma valt att lämna posten som Sydafrikas president.

Efter bara några veckor som ANC-ordförande har Ramaphosa varit med och tvingat bort Zuma från makten.

Frågan är nu om han även kommer att ta itu med den djupgående korruptionen inom partiet och lyckas lyfta landet ur arbetslöshet och ekonomisk kris.

Det här är Cyril Ramaphosa

Sydafrikas vicepresident och regeringspartiet ANC:s ordförande. 65 år gammal.

Född i Soweto väster om Johannesburg. Juridikstudent, aktivist och senare politiker, som spelade en central roll under Sydafrikas demokratiseringsprocess på 1990-talet.

Efter att ha misslyckats med att efterträda Nelson Mandela på presidentposten i slutet av 90-talet vände sig Ramaphosa till näringslivet, och byggde upp en förmögenhet på sina affärer. Återvände senare till politiken och blev vicepresident under Jacob Zuma 2014.