En uppgörelse har träffats mellan Findus och bolaget Foodhills.

Foodhills, med Lantmännen som delägare, har tidigare lagt bud på anläggningen i Bjuv och presenterat planer på att omvandla den till en industripark med syfte att locka dit olika företag inom livsmedelsbranschen.

I dag tisdag förmiddag presenteras överenskommelsen vid en presskonferens i Bjuv.

Från den 1 mars tar Foodhills över Findus anläggning och bygger ett ”innovativt livsmedelscentrum för produktion av framtidens mat”.

– Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, sade Foodhills ordförande Bengt Persson vid presskonferensen.
Att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i samband med detta besöker Bjuv är ingen tillfällighet.

Orten blev en symbolisk plats för politiska utspel när Findus fabrik lades ned på orten förra året och omkring 400 anställda drabbades.

Bjuv - en ort i förändring

Stukade ärtorten Bjuv hoppas på framtiden

Nyheter

Men planerna på ny industripark ger nu nytt hopp till en del av ortens invånare.

Foodhills ordförande Bengt Persson har tidigare sagt till TT att den industripark som planeras kan ge minst lika många nya jobb till Bjuv.

Något som gläder Carola Olsson, en av dem som förlorade sitt jobb i samband med nedläggningen.

Situationen sedan hon förlorade sin tjänst vid Findus förra året har inte varit direkt lysande, konstaterar hon.

Visserligen har hon haft jobb hela tiden, men det har varit tillfälliga anställningar i butik och på lager via bemanningsföretag.

– Men nu börjar jag bli lite hoppfull, säger Carola Olsson till Arbetet.

En stor del av hennes tidigare kolleger vid Findus pendlar numera till jobb i grannkommuner, berättar hon.

– Det låter så bra, som om alla gick vidare till nya jobb. Men många går på tillfälliga kontrakt, sedan vet de inte hur det blir säger Carola Olsson.

Hon känner fortfarande en stor besvikelse över det förlorade jobbet vid Findus.

– Jag inser hur bra vi hade det med sammanhållningen där. Det blir inte riktigt samma sak när man jobbar via bemanningsföretag, säger Carola Olsson.

Sitt nuvarande lagerarbete har hon kvar till och med den sista april i år.

–  Jag skulle gott kunna tänka mig att jobba vid den planerade industriparken sen. Bjuv behöver livsmedelsindustrin, det vore bra för både handeln och bostadsbyggandet, säger Carola Olsson.

450 anställda berördes

• Livsmedelsjätten Findus köptes för tre år sedan upp av brittiska Nomad Foods, som beslutade att lägga ned Findus ärtproduktion i Bjuv.

• När Findus i fjol lade ner sin verksamhet i Bjuv för att lägga produktionen utomlands, sades 450 personer upp.

• Skälet som Findus vd Henrik Hjalmarsson då angav var fabrikens geografiska läge, och att det fanns fler fabriker än vad som behövdes. Placeringen i Bjuv uppgavs innebära längre transportvägar till stora marknader och höga kostnader.

• Nu har en uppgörelse skett mellan Findus och bolaget Foodhills. Foodhills ska ta över Findus anläggning och omvandla den till industripark för företag i livsmedelsbranschen. På området finns 70 000 kvadratmeter lokaler som är godkända för livsmedel och ett reningsverk.

• Den 6 och 7 februari besöker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fem kommuner i Skåne med start i Bjuv, i syfte att fördjupa sig i lokala landsbygdsförhållanden”.