Världens mest obevakade kriser 2017
I rapporten ”Lidande under tystnad” listar hjälporganisationen Care de tio humanitära kriser som fick minst uppmärksamhet i fjol.
Rapporten som nyligen släppts visar många vita fläckar på mediekartan.
”Folket i länderna som uppmärksammas i Cares rapport är långt borta från kamerorna och mikrofonerna i den här världen”, säger Laurie Lee, internationell sekreterare på Care i ett uttalande.
”Dessa kriser kanske inte skapar rubriker, men det betyder inte att vi kan glömma dem”.
Amerikanska Care har analyserat mediebevakningen på engelska, franska och tyska av 39 katastrofer som drabbade fler än 1 miljon människor under 2017. De har därefter listat de tio katastrofer som fick minst uppmärksamhet i medierna.
Enligt Care är bristen på uppmärksamhet viktig eftersom det finns en direkt koppling mellan mediebevakning och de summor som doneras för humanitärt bistånd.
FN uppskattar att det under 2018 krävs 22,5 miljarder dollar, närmare 200 miljarder kronor, för att hjälpa drygt 90 miljoner människor som är i akut behov nödhjälp.
Här är kriserna med minst mediebevakning
10. Peru
Översvämningar och jordskred förstörde stora delar av Perus landskap i mars 2017. Landet drabbades hårt, inklusive huvudstaden Lima.
Regnet orsakade de värsta översvämningarna på 20 år, med tio gånger det normala regnfallet i Peru. I april var nästan halva landet i nödläge.
9. Centralafrikanska republiken
Återkommande våldsamma konflikter har satt landet i stor politisk turbulens. Omkring 2,5 miljoner människor, mer än hälften av befolkningen, behöver hjälp och är i desperat behov av mat.
Fler än 40 procent av alla barn i landet är undernärda.
8. Tchadsjön
Elva miljoner människor i området kring sjön Chad Basin (norra Kamerun, västra Tchad, nordöstra Nigeria och sydöstra Niger) är extremt utsatta på grund av terroristnätverket Boko Haram.
Miljontals människor har tvingats på flykt och uppskattningsvis 7 miljoner är undernärda.
7. Vietnam
Tyfonen Doksuri var en av tio stormar som slog hårt mot Vietnam under 2017. Hundratusentals hem ödelades av Doksuri och mer än 11 000 hektar grödor förstördes under tyfonens framfart. 1,5 miljoner hushåll lämnades utan elektricitet.
6. Mali
Mer än fem år har gått sedan konflikterna i norra Mali eskalerade. Osäkerheten kvarstår och många krisdrabbade samhällen är beroende av humanitärt bistånd.
I flera regioner är kvinnor mycket utsatta för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Fler än 900 000 människor har inte tillgång till rent vatten.
5. Demokratiska republiken Kongo
Under fjolåret fördubblades antalet invånare som är i behov av humanitärt stöd. Nu räknas åtta miljoner människor hit.
Fler än 1,7 miljoner människor tvingades fly från sina hem under 2017 på grund av ökat våld och politiska spänningar.
4. Sudan
Över ett decennium av konflikter har ställt närmare fem miljoner människor på svält- och fattigdomsranden. Många familjer står inför extrem hunger. I slutet av 2017 led 2 miljoner barn av svält.
Översvämningar och torka är mycket vanligt. Sudan har också tagit emot hundratusentals flyktingar från Sydsudan, varav en majoritet – 88 procent, är kvinnor och barn.
3. Burundi
I fyra år har den politiska krisen fortgått i landet och under tiden har 400 000 människor flytt till grannländerna i Östafrika.
Fler än 2,6 miljoner, en tredjedel av befolkningen, vet inte hur de ska hitta mat för dagen.
2. Eritrea
Extremt isolerat från omvärlden är det mycket svårt för medier och biståndsorganisationer att komma in i Eritrea. Cirka 80 procent av befolkningen, nästan 3,6 miljoner människor, lider stor risk för undernäring och sjukdomar.
Uppskattningsvis hälften av alla barn kommer att få sin fysiska och kognitiva utveckling hämmad på grund av svält. Sexuellt våld är vanligt, inklusive kvinnlig könsstympning.
1. Nordkorea
Även om landet synts i medierna på grund av den upptrappade kärnvapenkonflikten med USA är det tyst om den humanitära krisen, menar Care. FN uppskattar att 18 miljoner människor, 70 procent av befolkningen, är beroende av statlig mathjälp och två av fem nordkoreaner är undernärda.
I juli 2017 upplevde Nordkorea den värsta torkan sedan 2001. Bristen på hälsovård och vatten är också akut.