LO-toppar varnar för ”arbetarfientliga” C
Det är upp till statsministern vilka partier han vill bilda regering med om Socialdemokraterna vinner valet, menar LO-förbundens toppar om Stefan Löfvens flört med allianspartierna. Men flera varnar för ”arbetarfientliga” Centerpartiet.
1. ”Centerpartiet ett strikt arbetarfientligt parti”
– Jag tänker stå i mitten av svensk politik.
Orden är statsminister Stefan Löfvens (S) och uttalades i en riksdagsdebatt i maj förra året. I flera år har han uttryckt att han ogillar blockpolitiken och skulle kunna tänka sig ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna efter valet.
– I slutänden finns då tre alternativ; antingen håller vi fast vid blocken, eller så får man vända sig till Sverigedemokraterna. Det tredje är ett blocköverskridande samarbete, sa statsministern i samma riksdagsdebatt.
Bland topparna i LO-facken är flera skeptiska till hur ett samarbete med C och L skulle kunna se ut i praktiken.
Herregud, det är en ocean emellan om man lyssnar på Lööf och Björklund. De måste lägga ner linjen de har när det gäller arbetsrätten
– Bägge dessa partier har en antifacklig historia och har lagt ett flertal förslag i riksdagen som är löntagarfientliga med försämringar i las med mera, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett sms till Arbetet.
Matts Jutterström från Pappers går längre när han beskriver skillnaden mellan S, C och L.
– Herregud, det är en ocean emellan om man lyssnar på Lööf och Björklund. De måste lägga ner linjen de har när det gäller arbetsrätten. Det går inte att samarbeta med dem annars, säger han.
Samtidigt som statsministern flörtar högerut har allianspartierna under året lagt en rad förslag som, särskilt på arbetsmarknadsområdet, går på tvärs emot LO-fackens åsikter om arbetsmarknaden.
Både Centerpartiet och Liberalerna vill skrota dagens turordningsregler och Moderaterna har nyligen närmat sig allianskollegorna med en allt hårdare linje i frågan.
Alliansen gick också ut gemensamt i augusti och förespråkade lagstiftning om lägre ingångslöner, något som fick den samlade fackföreningsrörelsen att gå i taket och tala om hot mot den svenska modellen.
Mandatfördelning i riksdagen – om det vore val i dag
Klicka på bilden för att se grafiken större Grafik: Eva Vaihinen
Enligt GS-fackets ordförande Per Olof Sjöö kan man snarare se skärpta stridslinjer än ett närmande till Socialdemokraterna i den politik Alliansen just nu argumenterar för.
– Man kan ana en viss förskjutning eller rättare sagt en tillbakagång. När det gäller Moderaternas grundinställning till arbetsmarknaden så finns det exempelvis inte så mycket att hämta i samarbete.
Men det är statsministerns tilltänkta samarbetspartner Annie Lööf och Centerpartiet som är tydligast i skottgluggen hos facktopparna.
– Tittar du på hur Centerpartiet har agerat utifrån arbetares villkor blir det svårt att ha ett djupare politiskt samarbete med dem. Det är ett strikt arbetarfientligt parti, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.
2. ”Viktigt hålla många dörrar öppna”
Trots de hårda orden om allianspartierna är LO-topparna överens. Det är upp till Stefan Löfven att efter eget huvud förhandla om och bilda sin regering efter valet.
– Hur Löfven väljer att sätta samman sin regering är upp till honom, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels som inte vill spekulera mer i den frågan.
IF Metall håller med.
”Vi kommer inte ställa några krav på hur samarbeten efter valet ska se ut eller vilka partier som ska ingå i en regering.” skriver fackförbundets presstjänst i ett mejl.
Det är kanske viktigare nu än någonsin att hålla väldigt många dörrar öppna. Vi har ingen aning om hur valresultatet kommer att se ut
Tobias Baudin leder Kommunal, det största av de 14 LO-förbunden. Han håller med om att regeringsfrågan är Stefan Löfvens sak att lösa och varnar för att kategoriskt avfärda vissa samarbeten.
– Det är kanske viktigare nu än någonsin att hålla väldigt många dörrar öppna. Vi har ingen aning om hur valresultatet kommer att se ut.
Finns det inga partier som ni skulle utesluta helt?
– Jag tror det är dumt att stänga några dörrar, det är klart att Sverigedemokraterna är uteslutna, men det är en hypotetisk fråga som inte kommer att bli aktuell, säger Tobias Baudin.
Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet, menar att det är dumt att gå till val med utgångspunkten att man ska regera med ett eller flera specifika partier och citerar statsministerns uttalande om att ”blockpolitiken, som vi känner den, är död”.
Det parlamentariska läget har helt enkelt inga enkla lösningar.
– Tittar man på hur den här mandatperioden började var det ett verkligt knepigt läge där man på ett sätt spelade tombola med den parlamentariska situationen.
3. ”Vi tänker inte lägga oss platt för S”
Alla förbundstoppar Arbetet talat med, totalt åtta stycken, uttrycker stöd för Socialdemokraterna i valet, och kommer också att kampanja för partiet i valrörelsen.
Men stödet är inte kravlöst menar Tobias Baudin från Kommunal.
– Jag kan lova att vi kommer att ha ett antal krav inför valet. Vi vill försöka påverka alla politiska partier att de ska föra en politik som gynnar medlemmarna i Kommunal.
Det finns fler frågor där LO-kollektivet inte är eniga med Socialdemokraterna, trots att organisationen satsar 30 miljoner kronor på att försöka vinna valet åt partiet.
Nyligen kritiserade LO regeringen Löfven för problemen hos Försäkringskassan. De menar att det låga målet för sjukpenningtalet gör att allt fler får avslag när de ansöker om pengar.
Hur Löfven väljer att sätta samman sin regering är upp till honom
– Vi vill att Socialdemokraterna ska ändra politik. Sjukförsäkringen är en akilleshäl för Socialdemokraterna, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i Arbetet i slutet av november.
Man har också ställt krav på att Socialdemokraterna ska förbättra den nya pensionsöverenskommelsen och satsa mer på välfärden.
– Vi tänker inte lägga oss platt för S. Men om de säger att de ska gå oss till mötes tror vi att vi har en stor chans att vinna en klar majoritet av LO-medlemmarna i valet, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Aftonbladet i december.
Enligt Mikael Johansson från Målareförbundet ska man inte se de fackliga organisationerna som en del av det socialdemokratiska partiet.
Enligt honom kommer också en del av valrörelsen rikta sig mot att få S att föra fackens politik.
– Vi upphör inte att vara fackförening nio månader före valet och inkorporerar oss i en partiorganisation, utan vi bedriver vår valrörelse som ett självständigt förbund.