Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

I två dagar, 18-19 januari, är Eva Nordmark, TCO, Göran Arrius, Saco, och Karl-Petter Thorwaldsson, LO, på plats i Frankrike för samtal om landets arbetsmarknad.

President Emmanuel Macron har lyckats driva igenom en rad reformer för att försöka stärka den franska ekonomin och minska arbetslösheten som just nu ligger på 9 procent.

En del menar att Macron har låtit sig inspireras av den nordiska arbetsmarknadsmodellen och konceptet ”flexicurity”.

Reformerna syftar till att erbjuda mer frihet att förhandla längre ner i avtalshierarkin, mer jämlikhet för att garantera rättvisa förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetstagare, samt mer säkerhet kring vilka regler som gäller i olika skeden av arbetsrelationer.

En av de största förändringarna är att regeringen vill bryta ned den nationella arbetsrätten och de nuvarande omfattande branschbaserade förhandlingarna så att de sköts på lokal nivå inom enskilda företag.

Reformpaketet omfattar 36 punkter som enligt arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud är avsedda att gynna ”en social dialog”.

Ordförandena från de tre svenska fackliga centralorganisationerna ska träffa Muriel Pénicaud och dela med sig av sina erfarenheter.

– Sverige ligger i framkant när det kommer till arbetsmarknad och den flexibilitet och den utveckling som den ger, både för arbetsgivare och löntagare. Vi ska inspirera dem, men jag tror också att vi får mycket inspiration och får lära oss mycket när vi möter den franska arbetsmarknadsministern, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Reformpaketet från den franska regeringen har fått hård kritik från flera franska fack. Och under torsdagen fanns även ett möte inplanerat med fackliga kollegor till TCO, Saco och LO.

De svenska ordföranden ska även diskutera det svenska initiativet Global deal.

Strax före jul beslutade sig Frankrike sig för att ställa sig bakom Global deal som lanserades av statsminister Stefan Löfven, (S), i september 2016.

Hittills har 14 franska företag och fyra fackförbund backat Global deal. Bland företagen hittas L’Oréal, Total, Air France/KLM och Carrefour.

– Jag tror att det kan öka intresset bland storföretag i andra länder att ansluta sig, också bland svenska börsbolag. Det blir spännande att se hur den franska arbetsmarknadsministern ska leda det här arbetet vidare, säger Eva Nordmark.

I juni har Muriel Pénicaud bland annat planerat för en större nationell Global deal-konferens.

Global deal i Frankrike

Franska fack och företag som nu står bakom Global deal

Företag: Air France, BNP Paribas, Carrefour, Crédit Agricole, Danone, Groupe PSA, L’Oreal, Michelin, Saint-Gobain, Schneider Electric, Société Générale, Solvay, Total och VINCI.

Fackförbund: CFE-CGC, CFDT, FO och CFTC.