Julen är här och i årets sista utgåva av Arbetet ger vi oss ut i världen (teckna gärna en prenumeration här).

Vi möter brasilianaren Adriano Felicio, som till skillnad från föräldragenerationen inte har ett ödesbestämt liv som portvakt.

I Indien berättar Chetna Mallya hur hon vill att dottern ska få allt som hon och hennes make inte kunde få under sin uppväxt.

Sydafrikanska Julia Thobakgale skildrar hur hennes dotter under uppväxten umgåtts med människor från olika samhällsklasser, svarta som vita – något som bara en generation tillbaka var helt otänkbart.

Deras gemensamma nämnare är att de bor och arbetar i de snabbväxande BRICS-länderna. De har helt andra ekonomiska förutsättningar än sina föräldrar, i dessa länder har miljoner människor de senaste decennierna lämnat fattigdom.

Men för sina barn drömmer de också om mer, som reportern Kinga Sandén skriver, att barnen ska bli ”fria, trygga individer, och att som föräldrar ha tid att vara där för dem”.

På detta sätt knyter vi ihop höstens Global-serie om fattiga och rika som inleddes med att belysa den ökade ojämlikheten i Sverige.

Ett särskilt tack vill vi rikta till den välgörare som skickade en surfplatta till Lena Nyängs, efter att ha läst om hur hennes redan ansträngda ekonomi tyngdes av att dotterns skola krävt att alla ska ha en ipad hemma.

”Du är inte längre välkommen hit. Vi har bildat skyddskommitté”.

Så lät det när det regionala skyddsombudet Carina Lenngren ställt krav på en privat förskola. Under det år vi lämnar bakom oss har skyddsombuden fått oväntad uppmärksamhet.

I ett utspel tidigare i höstas ville Svenskt Näringsliv frikoppla skyddsombuden från facket och att de regionala skyddsombuden skulle tas bort helt. Förslaget möttes genast skarp kritik.

Men samtidigt upplever många LO-förbund att falska skyddskommittéer blivit allt vanligare. Därför ger LO för första gången ut en vägledning för de regionala skyddsombuden hur de ska hantera problemen.

Arbetet önskar nu en riktigt god jul. Papperstidningen gör uppehåll och är tillbaka 19 januari.

Här på arbetet.se och i sociala medier läser du oss som vanligt. Följ oss gärna på Facebook och Twitter för de senaste nyheterna.

2018 går vi in i ett valår. Vad önskar du att vi ska belysa under detta politiskt intensiva år? Eller längtar du efter att tycka till i en insändare? Mejla till redaktionen@arbetet.se.

God jul!