Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

I ett öppet brev från de anställda på Haft Tapeh, daterat 8 oktober, klagar tusentals anställda på arbetsvillkoren och arbetsmiljön som uppkom efter att företaget privatiserades i mars 2016.

”Vi har bara fått våra löner genom protester och sammankomster”, skriver de anställda.

De anställda beskriver att de har blivit fattigare medan cheferna på företaget blivit rikare.

LÄS MER: Svenska företag slöt miljardkontrakt under exportresa till Iran 

Så sent som i juni i år gick arbetarna ut i strejk för att de inte fått löner utbetalda, skriver Radio Farda, som rapporterar nyheter på persiska inom det europeiska nätverket Radio Free Europe/Radio Liberty.

Enligt Internationella livsmedelsfacket IUF, har tillfälligt anställda har inte fått två månadslöner utbetalda, medan fast anställda kräver fyra månadslöner av företaget. Löner har enligt uppgift inte utbetalats sedan 11 juli i år.

IUF anser att privatiseringen av Haft Tapeh har försämrat arbetstagarnas rättigheter. I en global kampanj som IUF har lanserat för att hjälpa de anställda vid Haft Tapeh skriver det: ”Villkoren har förvärrats sedan företaget privatiserades. Pensionsförmåner har upphört på grund av att bolaget inte betalat in till det statliga systemet för social trygghet ”.