Omval kan krävas i Honduras
Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS uppger att den kan komma att kräva nyval i Honduras om det visar sig att det förekommit valfusk i förra månadens omtvistade val.
I ett uttalande kräver OAS också att det undantagstillstånd som den sittande presidenten Juan Orlando Hernández utlyst upphävs och att människor tillåts röra sig fritt.
Regeringen i det fattiga centralamerikanska landet, som anklagas för valfusk, införde ett utegångsförbud förra veckan när protester utbröt under den utdragen rösträkningen efter presidentvalet den 26 november.
Regeringen meddelar att de nu hävt utegångsförbudet i flera områden.
LÄS OCKSÅ: Dussintal döda efter valdrama i Honduras
En första omräkning av delar av rösterna avslutades i måndags. Enligt den fick den sittande presidenten flest röster, 43,0 procent, mot oppositionspolitikern Salvador Nasrallas 41,4 procent. Ingen vinnare har ännu utropats.
OAS-chefen Luis Almagro säger i ett uttalande att resultatet inte är pålitligt och att åtgärder som bland annat ytterligare en omräkning av en del rösterna bör göras för att få fram ett trovärdigt resultat.
”Det är uppenbart att det inte är möjligt att återställa befolkningens förtroende, utan en uttömmande och noggrann kontroll som visar om det förekommit valfusk eller inte”, säger han enligt uttalandet.
Hernández har sagt att hans parti eventuellt kan tänka sig att fler röster kontrolleras, men att det måste ske enligt honduransk lag.
Sju länder i Latinamerika säger att de vill se ytterligare omräkning av röster efter det omtvistade valet.
Argentina, Chile, Colombia, Guatemala, Mexiko, Paraguay och Peru uttrycker sin inställning i ett uttalande, som utfärdades av Mexikos utrikesdepartement.
”Vi uppmanar medborgarna i Honduras att fredligt vänta på att rösterna räknas om”, står det i uttalandet.
Nasralla vill att internationella kontrollanter ska övervaka omräkningen.
– Om vi inte hade haft internationellt deltagande, skulle djungelns lag verkligen råda, säger han.
Honduras
Centralamerikanska Honduras, med drygt åtta miljoner invånare, är ett av de fattigaste länderna i Latinamerika och kontinentens mest ojämlika. Över 60 procent av befolkningen lever i fattigdom enligt Världsbankens mått.
Grundläggande sjukvård finns endast tillgänglig för omkring en tredjedel av befolkningen och sjukförsäkringssystemet omfattar bara runt en femtedel av de anställda.
Landet har länge präglats av omfattande brottslighet, våld och problem med straffrihet och korruption. Hög arbetslöshet och bristande utbildnings- och socialpolitik har bidragit till en stor rekryteringsbas för de många ungdomsgängen, som bland annat göds av regionens narkotikahandel.
Fjolårets mord på miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres har även satt ljuset på de omfattande människorättsövergreppen, och rest frågor om myndigheternas vilja att ta itu med dessa.
Källa: Landguiden