Unionen på tunn is
Utomstående bedömare sätter flera frågetecken inför Unionen som ägare av ryska oljeaktier, skriver Arbetets chefredaktör.
Fackförbundet Unionen har aktier till ett värde av 43 miljoner kronor i det kontroversiella ryska olje- och gasbolaget Surgutneftegaz.
Det framkommer när Arbetet i veckans tidning granskar Sveriges rikaste fackförbund, som på börsen är goda för ett aktieinnehav på 16 miljarder kronor.
Surgutneftegaz är ett bolag vars ägarförhållanden är oklara, men som har misstänkta kopplingar till landets president Vladimir Putin. En stor del av oljan utvinns i känslig natur i västra Sibirien i ett område som är viktigt för klimatet och tillgången till sötvatten.
Bolaget har dessutom omgetts av skriverier om korruption och misstänkta kränkningar mot ursprungsbefolkningar.
Det är ett aktieinnehav som torde få de flesta investerare att dra öronen åt sig, men som blir ännu mer kontroversiellt genom att det är ett fackförbund som köpt på sig aktier.
På Unionen heter det dock att man ska ”förvalta förbundets tillgångar optimalt för att uppfylla kongressens beslut om att medel ska avsättas till en konfliktfond”, som förbundets kapitalförvaltare Karl-Magnus Björklund beskriver sitt uppdrag.
Utomstående bedömare sätter dock flera frågetecken inför Unionen som ägare av ryska oljeaktier.
”Bland det farligaste man kan ägna sig åt” kommenterar Avanzas aktieexpert Claes Hemberg handel med ryska oljeaktier.
”Etiskt och hållbarhetsmässigt tveksamt” anser Jakob König som företräder Fair Finance Guide, ett initiativ som granskar bankers investeringar utifrån påverkan på miljö och mänskliga rättigheter.
Att det kan vara känsligt med vilket aktieinnehav man sitter på fick inte minst Kommunal känna av förra året när det framkom att man ägde aktier i riskkapitalbolaget Attendo, samtidigt som man förespråkade nej till vinster i välfärden.
Kommunal har nu antagit nya riktlinjer för sitt aktieinnehav och äger inte längre aktier i vinstdrivande vårdbolag.
Möjligtvis är det något Unionen borde låta sig inspireras av.
Ryssland är ett land som genomgått en synnerligen dyster politisk utveckling, där respekten för mänskliga rättigheter påtagligt försämrats, där försvarare av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter lever med hot om att utsättas för våld och risk för sina liv.
Det är dessutom fråga om utvinning av olja i ett miljömässigt mycket känsligt område.
Hur hänger det ihop med de värden som Unionen vill stå upp för?