I måndags berättade Försäkringskassan att antalet sjukpenningdagar sjunker snabbare än väntat. Regeringen har satt ett mål som säger att i december 2020 ska antalet dagar vara på 9,0. I dag är de nere på 10,2.

Enligt LO leder kravet till att allt fler nu får avslag på sina sjukskrivningar, uppger SVT.

Sedan socialminister Annika Strandhäll slog fast målet för två år sedan har andelen avslag på nya sjukskrivningar ökat från 1 till 2,5 procent och för de som redan är sjukskrivna har avslagen tredubblats.

Det här får LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att se rött. Han riktar skarp kritik mot regeringen:

– De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig, det här är bara en press på människor, säger Torbjörn Johansson till SVT.

Han fortsätter:

– Vi ser att hela hanteringen för våra medlemmar håller på att haverera. Folk som är multisjuka blir definierade som friska och ställs då inför att söka jobb. Men man kan inte få ett jobb med alla de sjukdomarna, det är fullkomligt horribelt.

Socialminister Annika Strandhäll (S) menar å sin sida att det faktum att antalet avslag har ökat bottnar i att Försäkringskassan fått mer resurser för att pröva de sjukskrivnas arbetsförmåga.

– Det görs i dag prövningar av arbetsförmågan i nästan 90 procent av alla sjukfall att jämföra med runt 50 procent 2014. Då är det klart att vi ser en ökning av avslagen för man prövar fler personer, det är inte jättekonstigt, säger hon till SVT.