Genom att klicka på kartan hittar vi exempel från hela världen på hur människor gått samman för att förändra kvinnors vardagssituation till det bättre.

Kartan illustrerar goda exempel på hur Agenda 2030 kan genomföras, FN:s globala mål för hållbar utveckling som sjösattes häromåret.

Kopplingen mellan Agenda 2030 och #wedo, menar Global Utmaning, är att några av agendans viktigaste mål – totalt är de 17 – just tar upp flickors och kvinnors hälsa och uppväxtvillkor. Men även andra av agendans mål, som växande städer och ojämlikhet, drabbar framför allt kvinnor menar tankesmedjan och ser därför feministisk stadsplanering som ett ”utomordentligt bra verktyg” för att förbättra situationen för kvinnor.

Vad är feministisk stadsplanering?

– Att man utgår från kvinnors behov i stadsplaneringen. Hur man planerar för service bland annat, säger Elin Andersdotter Fabre, programansvarig för Hållbara Städer på Global Utmaning

Elin Andersdotter Fabre på Global Utmaning.

Hur kan det konkret se ut?

– Det finns idag väldigt lite kunskap om det. Så vi vill lyfta frågan och en diskussion om detta. Generellt kan man säga att kvinnor ska inkluderas när städer planeras. Det kan handla om bra belysning. I utvecklingsländer är tillgång till toaletter och dusch i offentlig miljö avgörande.

Kvinnor i Bukarest, Rumänien.

Genom att klicka på den digitala världskartan hittar man konkreta pågående projekt om alltifrån stadsplanering i Umeå, till cykeltransporter i Indonesien och kreativa spelkort för beslutsfattande i Egypten. Eller indiska #pinthecreep med uppemot en kvarts miljon följare. Genom att kartlägga var sexuella ofredanden ägt rum i Indien föreslås konkreta förändringar för att komma tillrätta med dessa.

När kartan nu lanseras på Global Utmanings hemsida finns ett tjugotal projekt utsatta, alla med det gemensamt att de fokuserar på lokalt jämställdhetsarbete inom #UrbanGirlMovement; ett initiativ från Global Utmaning som handlar om just feministisk stadsutveckling

Är ni ensamma om att lansera den digitala världskartan, eller samarbetar ni med andra?

– Det här är vår egen idé som vi utvecklat och som vi fått pengar av från Sida för att lansera, berättar Elin Andersdotter Fabre.

Nu på fredag, 1 december, presenterar Global Utmaning en rapport med slutsatser från projekten på den digitala världskartan.

Vad är vad i debatten?

Agenda 2030: FN-agenda antagen 2015 med globala mål för hållbar utveckling. Totalt 17 globala mål ersätter de tidigare millenniemålen.

#metoo: Världskampanj hösten 2017 som uppmärksammar sexuella trakasserier och ofredanden mot kvinnor på arbetsplatser.

#wedo: Tankesmedjan Global Utmanings uppföljning av #metoo-kampanjen för att konkret förbättra kvinnors vardagssituation till det bättre.

Global Utmaning: En oberoende tankesmedja för hållbar utveckling socialt, ekonomiskt och klimatmässigt. En samverkan mellan forskning, näringsliv, civilsamhälle, förvaltning och politik.