Ökad risk för trakasserier för HRF-medlemmar i jultider
I julbordstider ökar risken för att gäster utsätter hotell- och restauranganställda för sexuella trakasserier. ”Vi finns inte på menyn”, är budskapet i en ny kampanj från HRF.
I förra veckan lanserade HRF kampanjen #notonthemenu tillsammans med sina nordiska systerförbund.
Budskapet lyder: ”Ska du på julbord i år? Visa respekt för personalen. Sexuella trakasserier är aldrig ok.”
Att en kampanj mot sexuella trakasserier i restaurangbranschen kommer just nu har inte med #metoo-rörelsen att göra, berättar HRF:s avtalssekreterare Per Persson. Den har varit planerad sedan länge för just julbordssäsongen, då många medlemmar är särskilt utsatta.
– Vid julbord går många på krogen och det är rätt mycket snapsar. När alkoholen kommer in så går vettet ut. Dessutom rör sig gäster på ett annat sätt än normalt när de bara sitter vid ett bord, säger Per Persson.
I kampanjen lyfts problem med gäster som tafsar, kommer med opassande kommentarer och sexuella närmanden.
Enligt Per Persson kan trakasserierna komma från tre håll i deras bransch: från chefer, andra anställda och just gäster.
– Det vi vill fokusera på nu är gästerna, i kombination med att arbetsgivarna måste ta ansvar. Det här är ett stort problem i vår bransch.
Nu ska kampanjens budskap spridas via flygblad på restauranger och i sociala medier.
Hur vanligt är det med sexuella trakasserier vid just julbord?
– Vi har inte gjort några sådana enkäter. Men vi vet av erfarenhet att det är på det här sättet. Problemet är att så få kvinnor anmäler, det finns ett stort mörkertal, säger Per Persson.
Enligt honom ser förbundet problemet med sexuella trakasserier i enkäter och mer lär komma genom det upprop som nu förbereds i restaurangbranschen, #vikokaröver.
Enligt Nordiska Unionen för hotell-, kafé- och restauranganställda, som står bakom kampanjen, har 35 procent av anställda i branschen upplevt sexuella trakasserier. För de som jobbar med servering och i bar är siffran nära 60 procent.
Vilket ansvar har ni?
– Det vi kan göra är att trycka på att arbetsgivaren måste agera. Att det är arbetsgivarens ansvar fullt ut. Att förebygga och se till att man bygger bort detta genom regler på arbetsplatsen som säger att det inte är acceptabelt. Och att det finns handlingsplaner för när det sker, säger HRF:s Per Persson.
Vad ska man göra om man blir utsatt?
– I första läget ska man säga ifrån när man upplever att man hamnar i en obehaglig situation. Skulle det inte hjälpa ska man gå till sin chef. Är det chefen som utsätter en måste man komma till våra skyddsombud, vår fackliga klubb eller till avdelningen.
I nästa steg kan det bli aktuellt med fackliga förhandlingar med arbetsgivaren, bland annat kring skadestånd och krav på mer förebyggande arbete, förklarar Per Persson.
Hans tips är också att dokumentera allt, eftersom det bland annat kan användas i en eventuell polisanmälan.