”Vad gör ni för att stoppa fattigdomen?”
Vad ska EU göra för att bekämpa fattigdomen? Hur ska ni få småföretag att skapa fler nya jobb? Under toppmötet arrangerade EU-kommissionen en medborgardialog där vanliga människor kunde ställa EU:s toppolitiker till svars.
Knappt 200 personer var på plats på Handelshögskolan i Göteborg där EU-kommissionen under torsdagskvällen arrangerade en medborgardialog om rättvisa jobb och tillväxt i Europa.
På scenen i aulan ställde sig handelskommissionär Cecilia Malmström, sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen och den svenska arbetsmarknadsministerns Ylva Johansson sig upp och tog emot alla möjliga frågor.
En kvinna i publiken tog mikrofonen och berättade om de många hemlösa från Östeuropa som sov på gatorna i Köpenhamn.
Hon frågade om EU:s sociala pelare som ska skrivas under på toppmötet i Göteborg kommer att staka ut en plan för att förbättra deras situation.
Marianne Thyssen svarade att EU inte har mandat att hantera hemlösheten i enskilda länder.
– Däremot kan vi använda EU-fonder för att ge stöd till för att lindra krisen, sa sysselsättningskommissionären.
Ylva Johansson svarade att den långsiktiga lösningen på hemlöshet handlar om att minska inkomstgapen inom och mellan EU:s länder.
– Alla europeiska ledare är oroade över de växande gapen. Vi har rasister som marscherar på Europas gator. Det är viktigt att vi ändrar fokus så att vi kan minska gapen, sa hon.
En annan kvinna i publiken ställde sig upp och presenterade sig som entreprenör och undrade vad EU gör för att underlätta för företag som ska skapa alla nya jobb.
Marianne Thyssen svarade att EU-kommissionen har sjösatt den så kallade Juncker-planen, som är EU:s stora stimulanspaket som ska öka investeringar i företag och infrastruktur.
Cecilia Malmström talade om vikten att öppna nya marknader.
– En annan sak vi behöver göra är att förenkla regler för att underlätta så att även småföretag kan exportera till andra länder, sa hon.
Flera i publiken undrade hur den sociala pelaren, som skrivs under på toppmötet i Göteborg, förbättrar de ungas situation i Europa.
Ylva Johansson sa att själva undertecknandet främst var en symbolhandling och att det viktigaste är de informella diskussionerna som förs mellan EU-ledarna under toppmötet. Det var, enligt arbetsmarknadsministern, dessa som skulle kunna bli startskottet till ”ett mer socialt Europa”.
– Jag hoppas att staterna nu inför handlingsplaner för att implementera den sociala pelaren, sa hon.
Marianne Thyssen, EU:s sysselsättningskommissionär, tror att den sociala pelaren kommer att få en stor effekt.
– Det är klart att vi tänkt på unga människors framtid då vi tagit fram denna. En viktig sak är att se till att det finns möjlighet till ett livslångt lärande. Kunskaper åldras och jag hoppas att pelaren ska skapa möjligheter så att människor kan utbilda sig under hela sitt arbetsliv, sa hon.
Enligt Marianne Thyssen kan den sociala pelaren även användas för att komma åt det växande problemet med tillfälliga och otrygga anställningar.