Just nu manifesterar Ung i Sverige utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen varje dag mellan klockan 16.00 och 18.00.

Kravet är att de som kom som ensamkommande 2015 ska få stanna i Sverige.

2015 kom 70 000 barn till Sverige, varav 35 000 ensamkommande. Många av dessa riskerar under hösten att utvisas till Afghanistan. Att Sverige utvisar ungdomar till Afghanistan är en skam. Sverige ska vara ett land som välkomnar dem som flyr hit och låter dem inkluderas i samhället.

Sverige utvisar inte minderåriga. Detta innebär att de som kom som barn 2015 skulle fått stanna, eftersom de var under 18 när du påbörjade sin asylprocess.

I stället har handläggningstiderna ökat dramatiskt och de ensamkommande ungdomarna har fastnat i en svensk byråkratikarusell.

Många får sina besked först nu i höst, två år efter att de kom till Sverige. De som hunnit fylla 18 bedöms som vuxna och löper stor risk att utvisas.

Att Migrationsverkets långa handläggningstider gör att ungdomar utvisas till Afghanistan är en skandal. De som kom som ensamkommande 2015 borde självklart få stanna i Sverige.

Våra system har satt många ensamkommande ungdomar i fruktansvärda situationer. Dessa ungdomar är så väldigt lika resten av vår generation. Trots detta saknar de friheten och makten att bygga sina liv i Sverige.

De får inte tillräckligt stöd från samhället och ligger sömnlösa på nätterna i rädsla att utvisas till att farligt land där de inte känner någon.

Socialdemokraterna är ett parti som historiskt sett har stått för solidaritet och medmänsklighet. Vi undrar vart dessa värderingar har tagit vägen

Axel Hallberg och Fatemeh Khavari

Dessutom tvingas ensamkommande ungdomar flytta runt i olika kommuner och får därmed svårare att etableras i samhället. När du fyller 18 flyttas du till ett asylboende, ibland långt ifrån den kommun du bor i idag.

Du slits loss från alla dina kontakter, alla dina sammanhang. Detta är självklart otroligt jobbigt för den som drabbas, men det är också värdelös etableringspolitik. Om de som kommer hit ska få inkluderas i samhället behöver de få chansen att bygga ett nytt liv här – inte flyttas runt från kommun till kommun.

Miljöpartiet och Grön Ungdom vill att de som kom som ensamkommande 2015 ska få stanna i Sverige.

Socialdemokraterna är ett parti som historiskt sett har stått för solidaritet och medmänsklighet.

Vi undrar vart dessa värderingar har tagit vägen. Varför vill Socialdemokraterna inte låta de ensamkommande unga få stanna i Sverige?

Den här frågan handlar om liv och död. Och den handlar om vilket land Sverige ska vara. Vill vi ta emot barn som flyr från krig och förtryck eller vill vi utvisa dem till ett av världens farligaste länder?

Vi uppmanar Socialdemokraterna att välja medmänsklighet. Låt de ensamkommande ungdomarna stanna i Sverige och inkluderas i samhället.