Charlotta Kåks Röshammar, Reportageredaktör: I will always be your soldier, Marit Bergman
– Om att höra hemma i den globala världen berättar filmaren Sophie Vuković i veckans Arbetet. Det gäller att skapa sig gemenskaper, hitta kollektiven som går över nationsgränserna. Men gemenskaperna är bräckliga, påpekar hon. Då har vi den här låten med Marit Bergman om ånger och om att ställa upp, ”I’ll be marching by your side, I´ll be there for you.”

Johanna Wreder, reporter: Fred, Imperiet
– Helt enkelt för att en låtlista på temat fred inte blir komplett utan denna klassiker.

Mårten Nilsson, reporter: Fred på jorden, Raga Rockers
– Svårt att komma på låtar om fred, om krig finns det massor. Man skriver om det man behöver bearbeta. De här norrmännen tror inte på fred på jorden men gör bra rock av sin uppgivenhet.

Anders Emretsson, redigerare: The Trooper, Hellsongs
– Iron Maidens epos om Den lätta brigadens anfall under Krimkriget är en stark skildring av krigets meningslöshet och vansinne. I svenska Hellsongs akustiska tappning, med Harriet Ohlssons sköra sång, blir den faktiskt ännu starkare.

Kim Nilsson, webbredaktör: The Captain, The Knife
– Det här suggestiva och orientkryddade syntdramat har en gåtfull text med flera små referenser till krig, men som mer verkar skildra den ödesmättade känslan efter. Att freden inte alltid är lätt att anpassa sig till för en som stridit är något vi sett flera gånger.

Jenny Berggren, reporter: Är du fortfarande arg, Säkert
– Jag tänkte ta Bruce Springsteen om att sluta kriga i världen, men den hade Karl redan lagt till. Så jag ger er denna om att hoppas kunna sluta kriga på det privata planet.

Karl Martinsson, reporter: Bring ‘em home, Bruce Springsteen
– Folksångaren Pete Seeger skrev låten om Vietnamkriget men Springsteens version är bra den med. Handlar om att sluta kriga helt enkelt.

Erik Larsson, redaktör Global: Vafan, Carl Deman
– Den här är något av det bästa som gjorts i Sverige, någonsin. Humorn, attityden, texten. ”Det är jag, Falk, nej inte fågeln!  Johan Falk. FBI. GSI menar jag. Skitsamma nu kör vi…kom igen nu. Vafan!”.  Vad har låten med fred att göra? Ingenting – men han sjunger om Fred-ag.

Sandra Lund, reporter: War, Edwin Starr

– Motivering: Överflödig med en inledning som:

War, yeah
What is it good for
Absolutely nothing

Läser att The Temptations gjorde den först men att Motown inte ville lansera en så politiskt laddad låt med en så populär grupp. Så Starr fick ta den. Tji fick Motown.

Linda Flood, redaktör Global: We Are The World, USA For Africa
– För att den får mig att tänka på barndomen och drömmar om en fredlig värld.

Yonna Waltersson, chefredaktör: Lägg ner ditt vapen, Ison och Fille
– Klurigt ämne! Men den här låten får väl ändå sägas kombinera fredagsfeeling med fred!

Lyssna på hela listan här:

Här kan du lyssna på Arbetets tidigare musiklistor.