Sopkonflikten i Stockholms stad pågår i allra högsta grad. Stockholmare vittnar om sopor i olåsta soprum som blir kvar och skapar stinkberg.

Och det kommunala bolaget Stockholm vatten och avlopp som handlar upp sophämtningen i stan valde att för en dryg vecka sedan gå ut i ett pressmeddelande där man säger att man kommer att upprätta en polisanmälan för sabotage.

Man skriver bland annat att sopgubbar som jobbat för de entreprenörer som hade kontraktet fram till och med den sista september medvetet försvårat sophämtningen för dem som jobbar för de nya entreprenörerna Reno Norden och Suez Recycling.

Men än finns ingen polisanmälan.

– Vi har inte gjort den än, men vi kommer att göra det på alla sabotage vi känner till. Just nu är vår absoluta prio att lösa det här med sopor åt våra kunder, säger Alexandra Fleetwood som är pressansvarig på bolaget.

Christer Norfall, ombudsman på Transports Stockholmsavdelning, tycker att bolaget skyller ifrån sina egna misstag. Och säger sig inte känna till något fall där något liknande skulle ha hänt.

Sopstrejken i Stockholm

Sopkonflikten: Polisanmälan och låsförvirring

Arbetsrätt

– Debattekniken är tråkig, man slänger ur sig saker som inte är uppbackade med fakta. Polisanmäl eller håll näbben. Ta ansvar eller säg upp er. Skyll inte ifrån er på en abstrakt grupp som inte ens jobbar kvar.

Alexandra Fleetwood på Stockholm Vatten och avlopp vill inte säga något om vad eller vem som kommer att polisanmälas.

Är det inte viktigt att polisanmäla nära i tid till det ni anser hänt?
– Nej, det gäller också att prioritera. Det absolut viktigaste är att alla kunde får sina sopor hämtade just nu.

Reno Norden har i dagsläget fyra underentreprenörer som kör för företaget. Vid tidigare entreprenörsbyten i staden har samma sopgubbar bara bytt arbetskläder och gått över till det företag som vunnit upphandlingen.

Orsaken är att man inte lyckats bemanna själv efter konflikten som inleddes i somras då flera sopgubbar lämnade sina jobb.

Exakt vad som hände i somras ska  Arbetsdomstolen ta ställning till. Dom ser i dagsläget ut att komma i början av nästa år.

Enligt Christer Norfall hade man från fackligt håll diskussioner med tjänstemännen i staden inför upphandlingen.

– Vi ventilerade ju farhågan att arbetskraften inte blir kvar om det blir försämringar i arbetsförhållanden och belastning. Man får nästan känslan att det här varit en kalkylerad risk Stockholm Vatten tagit. Och nu får man skörda som man sått.