Fortfarande har varken EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker eller permanente rådsordföranden Donald Tusk med ett ord kommenterat gårdagens händelser i Katalonien.

Lika tyst är det från utrikeschefen Federica Mogherini och kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

Pressen på dem ökar dock minut för minut.

”Den europeiska tystnaden — av feghet i hopp om ett platt fall för folkomröstningen — är inte längre hållbar”, konstaterar exempelvis belgiska tidningen Le Soir i sin ledare i dag.

”Madrid har förlorat allt”, lyder Le Soirs huvudrubrik på förstasidan.

Liknande reaktioner finns på flera håll i Europa.

”Pryglande polis” skriver tyska Die Welt.

”Batonger mot valurnor” noterar franska Libération.

”Kataloniens folkomröstning kastar EU ner i kris” konstaterar brittiska Daily Telegraph.

Bland EU-ländernas stats- och regeringschefer är det hittills bara Belgiens Charles Michel och Sloveniens Miro Cerar som kritiserat våldet.

”Våld kan aldrig vara svaret”, skrev Michel redan tidigt i går eftermiddags.

I EU-parlamentet kräver både vänstergruppen GUE/NGL och den gröna partigruppen — där även en rad regionala och separatistiska partier ingår — att en extradebatt om läget sätts in under den parlamentssession som inleds i Strasbourg i kväll.

”Sådana attacker mot demokratin kan inte tolereras. EU måste hjälpa till för att lugna situationen”, skriver GUE:s gruppledare Gabi Zimmer i ett uttalande.

Än så länge är det dock högst oklart om de två största partigrupperna — kristdemokratiskt konservativa EPP, där Spaniens regeringsparti PP ingår, och socialdemokratiska S&D — kommer att ge sitt stöd till debattkraven.

 

Folkomröstningen i Katalonien

Resultatet blev ett rungande ja till självständighet i den omstridda och emellanåt våldsamma folkomröstningen i Katalonien. Men med ett valdeltagande på drygt 40 procent saknas i praktiken majoritet för självständighet.

Omkring 2,3 miljoner av de 5,3 miljoner röstberättigade deltog i folkomröstningen på söndagen. De preliminära siffrorna visar att 90 procent har röstat för självständighet, enligt den katalanska regeringen.

I ett uttalande uppmanar Spaniens största fackföreningar, den politiskt fristående organisationen ANC, och 41 andra organisationer till strejk 3 oktober.

Katalonien är en viktig region för den spanska ekonomin och svarar för omkring 19 procent av landets BNP. En omfattande strejk i regionen skulle vara skadlig för landet.