Trots motvind – Löfven försvarar Global deal
Ett år efter lanseringen av Global deal ska initiativet utvärderas i New York. Statsminister Stefan Löfven är fortsatt positiv – trots stark motvind. En lunch med ett av världens största företag, kinesiska Alibaba, ger hopp.
Global Deal, som syftar till att skapa bättre villkor på världens arbetsmarknader, fick en storslagen lansering i New York i fjol. 18 september åker statsminister Stefan Löfven (S) dit igen, denna gång för ett toppmöte med deltagarna inom Global deal.
Read the English version – Swedish PM defends the Global Deal
Nu står utvärdering på agendan. Hittills har 16 länder, 17 fackliga organisationer och sju företag ställt sig bakom initiativet.
Mötet i New York är bara en timma, hinner ni ens hälsa på varandra?
– Man hinner hälsa, absolut. Sen vill vi prata om hur arbetet ska fortsätta och vilka slutsatser vi kan dra av det hittills. Kan vi till exempel får fler företag med i detta.
Endast sju företag i världen står bakom Global deal. Hur kommer det sig att inte fler är med?
– Vi har funderat på det där. Vi har haft en bra dialog sedan starten med flera företag som inte är med. Jag tror att en del hänger på att vi måste förklara mer vad det är. En del är kanske oroliga att detta är ett åtagande som är juridiskt bindande, vilket det inte är.
När jag kontaktade ett tiotal stora bolag på Stockholmsbörsen var det flera som inte hade hört talas om Global deal.
– Du ser, då måste vi informera mer. Vi behöver naturligtvis göra mer och prata med fler. När jag åker till andra länder och träffar företag så tar jag upp det.
Stefan Löven berättar om en resa till Kina nyligen då han träffade Jack Ma, grundare av den kinesiska näthandelsjätten Alibaba som är världens största återförsäljare av varor.
– Han sa att Global deal är rätt koncept.
Men han lovade inget?
– Nej, de behöver också processa. Men att Jack Ma så tydligt på så kort tid, från ett bilateralt möte till en lunch några timmar senare, sa att det här är rätt känns bra.
Flera företag och arbetsgivarorganisationer säger att Global deal kan undergräva arbetet inom ILO för en bättre social dialog.
– Nej, nej, nej. Inte på något sätt. Varför skulle en förstärkt social dialog undergräva ILO-arbetet? Det ena utesluter inte det andra.
Varför säger de så tror du?
– Det vet jag inte, det måste de själva svara på. Alla fackliga organisationer som är med skulle aldrig vara det om det undergrävde ILO-arbetet. ILO var ju också en av medgrundarna till Global deal.
Varför skulle en förstärkt social dialog undergräva ILO-arbetet?
Stefan Löfven upprepar flera gånger under intervjun devisen ”vinna-vinna-vinna”. För honom är det självklart att löntagare med bättre villkor blir mer produktiva, vilket gynnar arbetsgivare. Och det i sin tur ger mer välmående samhällen.
– Den yttersta moroten är att alla vinner på detta. Men för det krävs en dialog mellan arbetsmarknadens parter och politiska företrädare om hur det ska gå till.
LÄS MER – Börsbolagen nobbar Global deal
Global deal har av vissa kritiker kallats för ”flum”, men för Stefan Löfven är det extremt viktigt med en social dialog i tider med extremism och populism, förklarar han.
– Eftersom länder och regioner i världen har olika förutsättningar och olika samhällsstrukturer, finns det inte en ’one size fits all’ utan vi måste se hur detta ska göras på bästa sätt.
Vilka är de största hindren för att driva igenom arbetet?
– Ett är insikten om att det här är nödvändigt. Enligt mig finns inget annat alternativ för att skapa grundläggande villkor i en global ekonomi med mindre än att man har en social dialog.
Flera av de 16 länder som ställer sig bakom Global deal, till exempel Kambodja, har uppenbara brister vad gäller arbetsrättsliga villkor och mänskliga rättigheter. Hur motiveras deras medverkan?
– Kambodja kan vi se i många avseenden har en felaktig utveckling. Det är ingen tvekan om det. Men Global deal är inte bara ett initiativ för länder där det fungerar bra. De har sagt att de vill utveckla en social dialog och att de tror att det är rätt väg framåt. Ambitionen finns där.
Så ett land kan ställa sig bakom Global deal men bryta mot grundläggande rättigheter?
– Som land kommer Sverige alltid säga ifrån när det gäller mänskliga rättigheter, Global deal är inte hela Sveriges utrikespolitik. Som land står vi alltid upp för demokrati, folkrätten och mänskliga rättigheter.
De som ställer sig bakom Global deal skriver alltså inte på några papper, och riskerar inga sanktioner om de inte står upp för en social dialog. Men Stefan Löfven är ändå tydlig med att han vill se utveckling.
– Det är resultatet som är viktigt. Har man sagt att en social dialog är viktig så får man också fundera på hur man gör det bäst utifrån den egna historien, kultur och förutsättningar.
Från och med i höst har du även i uppdrag att leda en ny FN-kommission om framtidens jobb. Går det arbetet hand i hand med Global deal?
– Man måste se det som två separata initiativ och två uppdrag. Men i sak handlar det delvis om samma sak, det vill säga betydelsen av en social dialog. Vi har både en demografisk och en teknisk utmaning. Vad innebär det? Och hur ska människor kunna vara med på det här framtidsprojektet?