Unga Klara blir nationell scen för barn och unga
Från årsskiftet blir teaterinstitutionen Unga Klara en nationell scen för barn och unga. – Det är ett historiskt steg för Sverige, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Regeringen har utsett den klassiska barnteaterscenen Unga Klara i Stockholm till nationell teaterscen.
Det innebär att det statliga stödet till verksamheten kommer att mer än fördubblas jämfört med i dag till 16,2 miljoner under 2018 och sedan 15,4 miljoner per år.
På pressträffen där nyheten presenterades på tisdagsmorgonen fanns Suzanne Osten, som grundade Unga Klara på Stockholms Stadsteater 1975. Det här beslutet var på tiden, konstaterade hon.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke förklarade att nationalscenens tillkomst mycket är en arbetsseger för Unga Klaras vd, Nisha Besara.
– Jag tillträdde som vd för Unga Klara för två år sedan och har ägnat de här åren åt klassisk politisk lobbying, säger Nisha Besara till Arbetet.
– Jag har tryckt på från alla möjliga håll för att det här ska hända. Hon (Alice Bah Kuhnke, reds anm.) har sagt till mig flera gånger att ”du är ihärdig”, så jag tror det var det hon syftade på. Jag har verkligen trott att detta har varit möjligt, säger hon.
Varför ville du att Unga Klara skulle bli en nationell scen?
– Vi på Unga Klara har haft så otroligt osäkra förutsättningar sedan vi blev självständiga från Stadsteatern för nio år sedan. Vi har varit nära att lägga ned flera gånger för att vi har haft för lite pengar. Nu får vi långsiktiga och stabila förutsättningar. Vi behöver inte från år till år fundera på om vi kommer att överleva utan kan jobba med det vi är bäst på, det vill säga möta barn och unga med konst, säger Nisha Besara.
Alice Bah Kuhnke har en bakgrund som programledare för barnprogrammet ”Disneyklubben” i SVT.
Det bör ligga i varje kulturministers intresse att uppmuntra och exponera barn för kultur
Gör det att hon brinner extra för barnkulturen, undrar jag.
– Åh gud, det är så länge sedan. Det är 25 år sedan. Men det bör ligga i varje kulturministers intresse att uppmuntra och exponera barn för kultur. Det är därför vi till exempel har gjort de stora investeringarna, hundra miljoner kronor om året, i kulturskolan och i biblioteken, säger Alice Bah Kuhnke.
Kulturministern menar att det är ett historiskt steg att Sverige får en nationalscen för barn- och ungdomsteater.
– Vi tror och är övertygade om att kultur kan bidra till att göra oss till bättre människor. Därför behövs det mer kultur till fler.
Minns du din allra första teaterupplevelse?
– Nej, jag minns inte det men jag vet att jag tidigt exponerades för kultur. Det var tack vare att jag var en av de unga som hade föräldrar som tog med mig på teater. Tyvärr är det så i dag att kulturkonsumtion är en klassfråga. Alla barn exponeras inte för kultur i dag trots att vi är ett av världens rikaste länder. Det ser jag som mitt uppdrag som kulturminister i en rödgrön regering; att alla barn och unga ska få möjlighet att uppleva och utöva kultur, säger Alice Bah Kuhnke.
Unga Klara
Unga Klara bedriver teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus. 2015 hade Unga Klara en publik på cirka 36 000 besökare.