Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Inga svenskar har skadats, enligt Försvarsmakten.
En togolesisk FN-soldat, en kontraktsanställd och sju malier dödades vid de två angreppen.

FN-soldaten och en malisk soldat dödades på morgonen i Douentza i centrala Mali. Ett par timmar senare attackerades FN-högkvarteret i Timbuktu av sex beväpnade män. De sköt ihjäl fem FN-anställda maliska säkerhetsvakter. Även en malisk polis och en civilanställd, vars nationalitet är okänd, sköts ihjäl, rapporterar AFP.

Attacken i Timbuktu skedde klockan 14 lokal tid. Inga svenskar skadades, enligt Försvarsmakten i Sverige. På högkvarteret i Timbuktu arbetar fem svenskar. Två av dem fanns på plats i byggnaden vid attacken.

Både maliska och svenska styrkor har säkrat högkvarteret som har evakuerats. Läget är under kontroll, enligt Försvarsmakten.

Ytterligare sju personer totalt skadades vid de båda angreppen.

”Jag har inte ord nog för att fördöma det här fega och simpla angreppet bara timmar efter terrorattacken i Douentza”, säger FN:s särskilde representant för Mali, Mahamat Saleh Saleh Annadif, i ett uttalande enligt AFP.

Två misstänkta militanta islamister dödades i Douentza och två dödades i Timbuktu.

Säkerheten har nu förstärkts vid FN:s baser och vid högkvarteret i Timbuktu. FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer angreppen och säger i ett uttalande att det kan röra sig om krigsbrott.

FN-insatsen i Mali, kallad Minusma, har blivit FN:s farligaste uppdrag. I Mali pågår ett inbördeskrig där militanta islamister deltar och fredsprocessen har mer eller mindre havererat.

Totalt har över 120 Minusma-anställda dött i tjänst sedan styrkan sattes in vid halvårsskiftet 2013, varav ett 80-tal i attacker.

Det svenska bidraget till Minusma är på ungefär 250 soldater. Huvuddelen av dessa ingår i ett underrättelseförband placerat i Timbuktu i norra Mali, resterande är stabsofficerare vid Minusmas högkvarter i Bamako.

Attackerna i Mali skedde dagen efter det att 18 människor skjutits ihjäl av misstänkta terrorister i en attack mot en restaurang i Ouagadougou, huvudstaden i grannlandet Burkina Faso.

Sofia Tanaka

 

Bakgrund: Utvecklingen i Mali

Tuaregrebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper — bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), Ansar al-Din samt Rörelsen för enhet och jihad i Västafrika (Mujao) — startade ett uppror i norra Mali 2011—2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013, i en operation kallad Serval, efter att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. I dag finns en annan fransk styrka i området som bekämpar islamistgrupper i Mali och flera andra länder i området, i "Opération Barkhane".

FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.

Den 20 juni 2016 skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, också mellan grupper som skrivit på.